Hierdoor hoef je jouw elektrische fiets nooit meer op te laden

Elektrische fietsen Ruan Moleman 20 mei 2025
Leestijd: 2 minuten

Motormerk Yamaha gaat een samenwerking aan met Swobbee. De bedrijven hopen een einde te maken aan het hoeven opladen van je elektrische fiets.

E-bikes zijn niet meer weg te denken in Nederland, maar wat veel mensen tegenhoudt om zo’n fiets te kopen, is het bereik. De gemiddelde elektrische fiets gaat op z’n best zo’n 60km mee. Als je een lange afstand wil fietsen of relatief ver van werk woont, moet je altijd een oplader meenemen en een laadpunt vinden. Yamaha, vooral bekend van hun motors, denkt daar een oplossing voor te hebben.

Het bedrijf richtte in 2023 de startup ENYRING op. Het doel van ENYRING is om de zorgen rondom het bereik van een e-bike verleden tijd te maken. Dat wil het bereiken door middel van oplaadstations waar gebruikers lege batterijen kunnen omwisselen met opgeladen batterijen. Dit moet de instapdrempel verlagen voor de aankoop van elektrische fietsen. ENYRING gaat nu de samenwerking aan met Swobbee, een merk met vergelijkbare doelen. Het addertje? Het is een abonnementsservice.

Abonneren op een volle elektrische fiets-batterij

Er komen zogenaamde swapping stations naar Berlijn, waar Swobbee al actief in was voor e-scooters. De stations zijn oplaadpunten voor de batterijen zelf, die achter gesloten deurtjes zitten. Met een QR-code kunnen gebruikers een opgeladen batterij uit het station halen en hun lege er weer in stoppen. Dat gaat allemaal via een abonnementsservice. Hoewel de prijs nog niet bekend is, kost de service 2 dollar per dag in New York, waar de service al beschikbaar is.

Swobbee was al even actief in Berlijn voor e-scooters, maar gaat door de samenwerking met ENYRING nu uitbreiden naar fietsen. De eerste testen vinden in Berlijn en Amsterdam plaats. De bedrijven hopen een gesloten ecosysteem op te zetten voor elektrische fiets-gebruikers waarbij duurzaamheid en gemak voorop staan. Of de batterijen alleen compatibel zijn met specifieke fietsen is nog onduidelijk.

Swobbee lanceert binnenkort in samenwerking met ENYRING een uitbreiding van swapstations voor e-bikes in Berlijn en Amsterdam
(Afbeelding: Swobbee)

Bewezen concept

Het idee van wisselbare batterijstations is niet nieuw. Vooral in Azië zijn bedrijven als Gogoro erg succesvol met hun e-scooternetwerken. Daar koop je een Gogoro-scooter en neem je vervolgens een abonnement om gebruik te kunnen maken van het swap-netwerk. Het voordeel is dat de batterij in beide elektrische fietsen en e-scooters vaak het duurste onderdeel is. Door dit uit de aankoopprijs te halen, kunnen de scooters voor een lagere prijs verkocht worden.

Bovendien betalen gebruikers voor de gebruikte energie in Ampère-uren (Ah). Hoewel ze in de app kunnen zien wat ze ongeveer betalen per kilometer, gezien dat makkelijker te begrijpen is, worden de werkelijke kosten dus verrekend op het stroomverbruik. Dit is eerlijker omdat je werkelijk betaalt voor je gebruik. Daarbovenop haal je niet altijd dezelfde afstanden met het zelfde verbruik door rijomstandigheden zoals de weg en het weer.

Donald Trump verbant Sesamstraat naar Netflix

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen