Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 4 nov 2017

Vergeet slimme lampen en maak je lichtschakelaar gewoon slim

Slimme lampen kunnen ontzettend handig zijn om te hebben. Niet alleen omdat je niet meer hoeft op te staan om het licht aan of uit te doen, maar ze denken ook met je mee. Maar voor slimme verlichting in huis hoef je niet per se slimme lampen te kopen. Je kunt ook een slimme lichtschakelaar gebruiken, zoals de Noon. Deze verandert al je normale lampen in één klap in slimme varianten.

Twee verschillende soorten schakelaars

Het Noon systeem bestaat uit twee onderdelen: een Extension Switch en een Room Director. Deze werken samen met de bijbehorende Noon app om te heersen over je verlichting. De Extension Switch gebruik je om je bestaande schakelaar te vervangen. Om Noon goed te laten werken moet je alle schakelaars in de kamer vervangen. De Room Director is een speciale schakelaar, welke de Extension Switch schakelaars bestuurt. In elke kamer heb je één Room Director nodig.

Noon slimme lichtschakelaar

Noon “berekent” zelf het beste verlichtingsplan

Wanneer je de Noon schakelaars installeert, kies je eerst in de app om wat voor ruimte het gaat. Is het bijvoorbeeld een keuken, slaapkamer of woonkamer? Nadat je vervolgens de schakelaars hebt vervangen, verbindt de Room Director zich met alle Extension Switches via Bluetooth. Het systeem gaat dan zelf aan de slag met geavanceerde algoritmes om uit te puzzelen wat voor soort lampjes je hebt. Daarna stel je per lamp in of het bijvoorbeeld een hanglamp, tafellamp of wandlamp is. Al deze informatie gebruikt Noon vervolgens om het perfecte verlichtingsplan voor je kamer te maken. Uiteraard kun je ook zelf aan de slag in de app om je eigen scènes te ontwerpen.

Noon slimme lichtschakelaar

Lampen besturen via app en lichtschakelaar

Waar je met slimme lampen eigenlijk nooit meer aan de lichtschakelaar moet komen, kun je met Noon zowel via de app als gewoon via de schakelaars het licht aan en uit doen. Met een swipe over de Room Director kun je ook de verschillende lichtplannen kiezen, voor bijvoorbeeld een zwoele filmavond of heldere verlichting om te lezen.

Noon slimme lichtschakelaar

Lampen faken je aanwezigheid tijdens vakantie

Met de speciale vakantie modus, helpen de schakelaars je om inbrekers op afstand te houden als je op vakantie bent. De lichten bootsen dan je normale licht-gebruik na om te doen alsof je gewoon thuis zit. Daarnaast kunnen je lampen ook dienen als nachtlampjes. Noon is namelijk uitgerust met een bewegingssensor, zodat je met de Night Light feature ‘s avonds onder begeleiding van gedimd licht naar de wc kunt gaan. En natuurlijk moeten je herboren slimme lampen ook met een virtuele assistent bediend kunnen worden. Daar wordt Amazon’s Alexa voor gebruikt. Het is onbekend of ook de andere assistenten ondersteund (zullen) worden.

Noon slimme lichtschakelaar

Hoe groter je huis, hoe duurder

De Noon schakelaars zijn te koop via de officiële webwinkel, waar je ook wordt verteld in welke online winkels de schakelaars nog meer te bestellen zijn. In dit artikel leggen we uit hoe je de schakelaars naar Nederland krijgt. Het is echter wel een duur grapje. Een Room Director kost namelijk 170 euro en een Extension Switch 99 euro. En je weet dat je alle schakelaars in je slimme kamer moet vervangen.

Als het vervangen van schakelaars toch net wat te vermoeiend voor je is, kun je natuurlijk ook gewoon teruggaan naar lampen die zelf al slim zijn. Dit zijn de vijf beste slimme lampen om je huis sfeervol en functioneler te maken.

Noon

Reageer op artikel:
Vergeet slimme lampen en maak je lichtschakelaar gewoon slim
Sluiten