Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 5 sep 2017

Waterstof is het geheime ingrediënt van automotoren en bommen: wat is het verschil tussen beide technologieën?

Noord-Korea heeft onlangs haar zesde nucleaire test uitgevoerd, waarbij ze claimden een waterstofbom tot ontploffing te hebben gebracht. De waterstofbom zou een intercontinentaal doel kunnen bereiken. Hé, wacht eens even; waterstof. Wordt dat ook niet gebruikt voor sommige elektrische auto’s? We leggen je het verschil uit, om onwenselijke en ongemakkelijke verwarring te voorkomen.

Een waterstofbom honderd keer krachtiger dan de atoombom

Noord-Korea claimt een waterstofbom tot ontploffing te hebben gebracht. Het land heeft wel eerder dit soort uitspraken gedaan zonder bewijs te leveren daadwerkelijk in het bezit te zijn van dit soort geavanceerde technologieën. Metingen hebben wel uitgewezen dat de bom die tot ontploffing is gebracht sterker is dan de atoombommen die zijn gebruikt door de VS tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De waterstofbom is minstens honderd keer krachtiger dan de atoombom, ondanks dat het formaat van de bommen een stuk kleiner is. Het kleine formaat van het wapen maakt het mogelijk om hem als een langeafstandsraket af te vuren. Dit is een ingewikkelde technologie, maar in Pyongyang claimen ze het dus voor elkaar te hebben gekregen. Als dit bericht waar is dan behoren ze samen met de VS, Rusland, China, Duitsland en Frankrijk tot het kleine groepje dat over deze geavanceerde technologie beschikt.