Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 20 jul 2018

Hoe de hele Amsterdamse Noord/Zuidlijn van 4G is voorzien

In lang niet iedere ondergrondse tunnel heb je bereik of mobiel internet. Iedereen die wel eens met de Intercity Direct tussen Rotterdam en Amsterdam reist, zal zich hebben geërgerd aan de lange tunnels zonder mobiel netwerk. Het kan ook anders, want in Amsterdam krijgt de volledige Noord/Zuidlijn 4G.

Dat hebben providers KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 laten weten. De telecomoperators hebben samen gewerkt om de 7,1km lange metrotunnel van een goed mobiel netwerkte voorzien.

4G door leaky feeders en antennes

In de tunnel tussen Amsterdam Noord en Zuid zijn door de providers 194 antennes geplaatst. Die kunnen een tunnel van vele kilometers echter niet van mobiel signaal voorzien, dus zijn ook zogenaamde leaky feeders ingezet. Dit zijn coaxkabels die heel simpel gezegd lek zijn geprikt. Zo kan het mobiele signaal door de tunnels verspreid worden. In de Amsterdamse Noord/Zuidlijn wordt 11,5km kabel gebruikt.

In de tunnels is één mobiel netwerk dat door alle providers gebruikt wordt. KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 hebben de kosten gedragen en Vodafone heeft het geheel technisch gecoördineerd. Het netwerk wordt aanstaande zaterdag ingeschakeld. Dan gaat de Noord/Zuidlijn ook open voor publiek.

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB zegt bewust niet gekozen te hebben voor Wi-Fi in de metro, omdat dit een dure investering is die slechts beperkt nut. Een Wi-Fi verbinding kan bijvoorbeeld niet automatisch overschakelen op een volgend punt en heeft een beperkt zendvermogen.

Waarom de Noord/Zuidlijn wel en andere tunnels niet?

In nog lang niet alle tunnels in Nederland is mobiel bereik. Dat de Noord/Zuidlijn dit wel heeft, is eigenlijk een geluk bij een ongeluk. Een systeem met leaky feeders aanleggen gaat een stuk makkelijker als een tunnel nog niet in gebruik is.

Door de aanzienlijke vertraging die de lijn op heeft gelopen, was er alle tijd om het systeem goed te testen. De aanleg van een netwerk in een andere tunnel zal daarom gecoördineerd moeten worden binnen bestaande onderhoudsvensters.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe de hele Amsterdamse Noord/Zuidlijn van 4G is voorzien
Sluiten