Daniel Koster
Daniel Koster 13 dec 2016

Langer leven en minder kans op allerlei ziektes? Eet noten!

De meeste mensen zullen met een volmondige ja antwoorden op de vraag of ze langer willen leven. Echter zijn de voorwaarden die hier aan worden gesteld vaak minder gemakkelijk uit te voeren. Niet drinken, veel sporten en gezond eten is het devies. Boring! Gelukkig is het eten van noten ook een uitkomst.

[SLIDER]

[/SLIDER]

Een nootje hier en een nootje daar

Oké, je zult ook moeten oppassen met al je ongezonde gewoonten. Dat je echter door het eten van noten langer leeft is natuurlijk winnen. En dat zeggen we niet zomaar. Uit een onderzoek blijkt namelijk dat noten zoals walnoten, hazelnoten en pecannoten goed zijn voor je. Zelfs pinda’s hebben een positief gezond op je gezondheid. Helaas geldt dit niet voor pindakaas!

Een handjevol

Het gaat er hierbij om dat je twintig gram noten of meer per dag binnenkrijgt (een handjevol dus). Waar dat dan zo goed voor is? Nou, je hebt bijvoorbeeld dertig procent minder kans op hartziekte, vijftien procent minder op kanker en 22 procent minder kans op een vroegtijdige dood. Er is zelfs een kleine negatieve correlatie met diabetes. Dat is toch mooi meegenomen?

Its science, baby!

Dit is zoals we al zeiden niet zomaar uit de lucht gegrepen. Het genoemde onderzoek bestudeerde namelijk 29 andere onderzoeken. Dit komt neer op een totaal van 819.000 participanten. De uiteindelijke conclusies is ontstaan door die resultaten te vergelijken en combineren.

Een belangrijke kanttekening is wel dat het om correlaties gaat. Dat betekent dat je niets over de oorzaak en het gevolg kunt zeggen. Het kan dus ook zo zijn dat mensen die gezonder zijn noten eten (en ook fruit en groente en meer sporten enzo) en daardoor minder kans op die ziektes hebben.

Goed nieuws voor de feestdagen

Hoppa, nu weet jij hoe je een stuk gezonder door het leven kunt gaan. Maar, misschien wil jij wel weten hoe jij ook nog wat kunt afvallen? Dit zijn ietwat aparte manieren die tot dat gewenste effect leiden. De wetenschap doet je zo met de feestdagen voor de deur ook nog een andere deugd. Het drinken van bier, wijn en whisky blijkt gezond. Winnen!

Reageer op artikel:
Langer leven en minder kans op allerlei ziektes? Eet noten!
Sluiten