Nouveau Riche: helft van de Bitcoins in handen van 927 mensen

Afhankelijk van met wie je praat zijn Bitcoins interessant ‘internationaal geld’, óf gebakken lucht. Het digitale ‘open-source’-geld is allesbehalve waardevast en wordt veel geassocieerd met zaakjes die het daglicht niet kunnen verdragen (zoals drugsnetwerken die Bitcoins gebruiken om ongemerkt te kunnen handelen). Omdat de koers van het geld ontzettend snel kan veranderen, is het moeilijk om te bepalen wanneer je je Bitcoins het beste uit kunt geven, waardoor de meeste mensen ze op het moment maar bewaren…

Risto Pietilä heeft een schatting gemaakt van hoe de hoeveelheid Bitcoins verdeeld is onder de deelnemers. Net als bij echt geld zie je dat een grote hoeveelheid in handen is van een zéér kleine groep mensen.
Er zijn ongeveer twaalf miljoen Bitcoins in omloop. Volgens Pietilä heeft een groep van 47 personen zo’n 29% van alle Bitcoins in handen. Een minder rijke groep van bijna negenhonderd personen bezit 21,5% procent van alle Bitcoins, wat betekent dat 927 mensen de helft van al dit digitale geld in handen heeft!

Pietilä meldt op het Bitcointalk-forum dat deze situatie op een negatieve manier geïnterpreteerd wordt, maar zelf ziet hij positieve kanten. Een kleine groep beheert wel bijna al het geld, maar de andere gebruikers hebben (in tegenstelling tot in de ‘normale’ economie) tenminste geen schulden bij deze Bitcoin-miljonairs! Tenminste, niet dankzij Bitcoins.

Reageer op artikel:
Nouveau Riche: helft van de Bitcoins in handen van 927 mensen
Sluiten