Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 2 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

NPO Start-app onder vuur wegens grootschalige tracking

NPO Start, de opvolger van Uitzending Gemist, ligt onder vuur wegens grootschalige tracking en het doorsturen van kijkgedrag. De NPO-app deelt dat met maar liefst 205 partijen. De Autoriteit Persoonsgegevens is een onderzoek gestart.

De NPO Start-app vraagt sinds vorig jaar toestemming voor het doorsturen van gegevens over je kijkgedrag. Dit doet de app om gepersonaliseerde advertenties te kunnen tonen. Zonder deze toestemming te geven, kun je de app niet gebruiken en daar wringt de schoen.

Kiezen uit 205 trackers op NPO Start of geen beeld

Bij het openen van de NPO-app moet je akkoord gaan met het verzamelen van kijkgedrag voor STER-advertenties. Die melding wekt misschien de indruk dat je data alleen door de dienst gebruikt wordt, maar dat is niet zo. Dee knop ‘Meer informatie’ verbergt namelijk een enorme lijst van 205 bedrijven die gegevens over je kijkgedrag verzamelen of trackers op een andere .

Het onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens kwam aan het licht door kamervragen van de SP. Minister Arie Slob (Media) bevestigt in de beantwoording dat het onderzoek loopt. Het probleem is vooral dat toestemming wordt afgedwongen. Zonder de 205 trackers te accepteren, is het niet mogelijk om de app te gebruiken.

Mediawet en NPO-app

Volgens de mediawet mag de NPO zich in de uitvoering van zijn publieke taak niet dienstbaar maken aan het generen van winst voor derden. Of het laten opstellen van advertentieprofielen door derden tegen deze regel in gaat, is niet duidelijk. Het Commissariaat voor de Media, dat verantwoordelijk is voor de handhaving van de mediawet, laat weten vooralsnog geen onderzoek te starten.
Dit artikel verscheen eerder op OneMoreThing.
De NPO komt binnenkort wél in actie. Er wordt aan een versie van de app gewerkt die het accepteren van de trackers optioneel maakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
NPO Start-app onder vuur wegens grootschalige tracking
Sluiten