Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn OV 10 dec 2019

NS test OV-chipkaart als sleutel voor de OV-fiets

NS is begonnen aan een test waarbij de fietssleutel van een OV-fiets vervangen wordt door een OV-chipkaart. Dit maakt het bedrijf vandaag bekend op hun website. Bij succes van de test moet deze ontwikkeling in 2020 langzaam aan toegepast worden in het gehele land.

Met de test wil de NS kijken of het mogelijk is om het proces van een OV-fiets lenen op deze manier versneld kan worden. Daarbij meldt het bedrijf in een nieuwsbericht dat er jaarlijks duizenden fietssleutels kwijtraken. Mocht de test succesvol zijn dan zou de NS “gehannes met sleuteltjes” kunnen voorkomen en overstappen naar het nieuwe systeem.

NS test nieuw systeem in Apeldoorn

De NS zal de komende maanden het nieuwe systeem gaan testen. Dat doet het bedrijf door 350 OV-fietsen op station Apeldoorn beschikbaar te stellen voor de test. Reizigers die op dat station een fiets mee zouden willen nemen, kunnen het slot ontgrendelen door hun OV-chipkaart voor het slot te houden. Uiteraard gaat de fiets alleen open wanneer je beschikt over een geldig abonnement.

Met de komst van het nieuwe systeem moet het niet alleen makkelijker worden om de fietsen op slot te zetten, maar is het ook zeker een manier om het lenen sneller te laten verlopen. In Nederland zijn inmiddels 20.500 OV-fietsen beschikbaar die op bijna 300 locaties op reizigers staan te wachten. Iets dat er voor gezorgd heeft dat klanten van de NS in 2019 zo’n 5 miljoen ritten maakten op de fietsen. Op dit moment zijn er 890.000 abonnementhouders.

NS OV-fiets OV-Chipkaart
Een prachtige OV-fiets (Afbeelding: NS)

Systeem bespaard een hoop gedoe

In het persbericht maakt de NS duidelijk dat er jaarlijks zo’n 2000 fietssleutels verdwijnen. Dat begrijpt het bedrijf wel, omdat het een natuurlijke reactie is om je fiets op slot te zetten. Mensen steken de sleutel in de zak en gaan er vervolgens vandoor. Het enige probleem wat daarbij komt kijken is dat de NS al die sloten moet openslijpen om deze fietsen vervolgens weer uit te kunnen lenen. Met de komst van het nieuwe systeem komt daar, volgens het bedrijf zelf, een einde aan.

Ook wordt er dus verwacht dat het lenen, en inleveren, van een OV-fiets sneller gaat met dit systeem. Mensen hebben de OV-chipkaart toch al op zak en dat zorgt ervoor dat mensen vlotter een fiets mee kunnen nemen. Ook het inleveren van een fiets moet op deze manier sneller gaan.

Reageer op artikel:
NS test OV-chipkaart als sleutel voor de OV-fiets
Sluiten