Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Gadgets 16 aug 2018

NS treinen voortaan op tijd dankzij conducteur met smartwatch

Als je regelmatig met de trein reist, weet je dat het soms een regelrechte ramp kan zijn. Vertragingen zijn aan de orde van de dag en zelfs 4 minuten later aankomen kan er al voor zorgen dat je je aansluiting mist. Soms wordt een vertraging veroorzaakt door iets waar de NS helemaal niks aan kan doen, zoals bijvoorbeeld een storm of een ongeluk bij een spoorovergang. Soms ligt het echter ook aan de conducteur en is deze te laat begonnen met het vertrekproces. Om ervoor te zorgen dat dat laatste niet meer gebeurt, begint de NS deze week met een experiment. Verschillende conducteurs krijgen een smartwatch, die ze helpt om op de seconde op tijd te vertrekken.

Dozijn conducteurs met smartwatch

In eerste instantie doen maar twaalf conducteurs mee aan de smartwatch-test en als de resultaten veelbelovend zijn, zal de groep vergroot worden naar 100 conducteurs. Dan zal ook gekeken worden naar het effect op landelijk niveau en gaat de NS het hoofd buigen over de vraag of de smartwatches echt ervoor hebben gezorgd dat de punctualiteit is verbeterd. Uiteraard hopen we dat het  een geslaagd experiment wordt en dat we voortaan altijd kunnen rekenen op punctualiteit van de NS. Mocht dat niet het geval zijn, zou de NS misschien een keer een kijkje moeten nemen in Zwitserland. Daar rijden de treinen dusdanig punctueel weer weg, dat het soms wel lijkt alsof ze ook gewoon vertrekken als je nog half in de deur staat. Iets tussen het NS systeem en de Zwitserse treinen zou ideaal zijn.

NS app als geheugensteuntje

Hoe gaat een smartwatch er precies voor zorgen dat de treinen voortaan op tijd vertrekken en aankomen? De NS heeft voor de smartwatches een bijbehorende app ontwikkeld, welke werkt als een soort geheugensteuntje. Wanneer het bijna tijd is om te vertrekken, zorgt de app ervoor dat de conducteur een trilsignaal krijgt. Dit zorgt ervoor dat hij het vertrekproces altijd op tijd kan starten. Daarnaast komt er ook een teller in beeld, welke aftelt naar het exacte moment van vertrek. Je zou misschien denken dat de conducteurs ook gewoon hun smartphone zouden kunnen gebruiken met hetzelfde effect. In principe is dat ook wel waar maar aangezien ze bij vertrek verschillende handelingen moeten verrichten, is een smartwatch natuurlijk veel handiger.

Samsung Watch?

Welke smartwatch het gaat worden, is nog onbekend. De website  Emerce dat het volgens een woordvoerder van de NS in ieder geval wel zou gaan om een Android wearable. We hopen voor de conducteurs dat het de nieuwe Samsung Galaxy Watch wordt. Deze is onlangs onthuld tijdens Samsung’s Galaxy Unpacked evenement en ziet er stijlvoller uit dan ooit. Misschien dat we dan zelf ook wel gaan solliciteren bij de NS.

Tweakers

Reageer op artikel:
NS treinen voortaan op tijd dankzij conducteur met smartwatch
Sluiten