NS wil middels wifi-tracking vrije zitplaatsen voor je vinden

De Nederlandse Spoorwegen gaat je in de toekomst helpen om een plek te vinden in de trein middels wifi-tracking. Een zitplaats vinden is namelijk niet altijd makkelijk. En dat terwijl er vaak wel degelijk vrije plaatsen zijn.

Op dit moment is er een zitplaatszoeker, maar die werkt niet voldoende. Daarom wil de NS het makkelijker maken voor reizigers om een zitplaats te vinden in de trein. Hiervoor gaat het spoorwegbedrijf een andere technologie proberen.

NS wil wifi-tracking inzetten voor het spotten van vrije zitplekken

Wanneer je inlogt op de wifi in de trein van de NS ontvangt de NS je locatiegegevens. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om grote groepen mensen in kaart te brengen en ze te tellen. Dit noemt men ook wel ‘wifi-tracking’. De NS kan dit doen, maar ook gemeenten hebben toegang tot dit soort informatie.

Deze locatiegegevens kunnen dus door de NS worden gebruikt om te zien waar het druk is in de trein, en waar er nog plekken vrij zijn. NS’ Directeur privacy Udo Oelen vertelde Trouw dat het tracken van passagiers in de trein een beladen onderwerp is als het gaat om privacy. Volgens hem is gegevensverwerking echter rechtmatig als het spoorbedrijf zich aan de spelregels houdt.

NS wifi-tracker
(Bron: ANP / Bart Maat)

Oelen stelt dat het van belang is voor de NS dat mensen zich beter over de trein verdelen zodat de kans op een zitplaats groter wordt. Daarnaast is het volgens hem veiliger wanneer massa’s mensen zich over de trein verspreiden. Wifi-tracking kan hier bij helpen.

Zitplaatszoeker: NS-app laat lege plekken zien

Reizigers kunnen in de toekomst wellicht via de NS-app een zitplaats vinden. De huidige zitplaatszoeker van de NS werkt vaak nog niet. Op dit moment meet de zitplaatszoeker aan de hand van het gewicht van een wagon waar nog plekken vrij zijn. Alleen doordat niet ieder traject de nodige gewichtsensoren heeft, werkt deze zoeker lang niet altijd goed.

NS wifi-tracker
(Bron: ANP / Bart Maat)

Een zitplaats hebben in de trein vinden we fijn. Dat weet de NS ook, dus wil het de zitplaatszoeker verbeteren. Goed idee NS. Het eindbesluit over het wifi-tracken is nog niet gevallen, dus het is nog afwachten of het deze methode daadwerkelijk gaat gebruiken om zitplaatsen te detecteren.

Reageer op artikel:
NS wil middels wifi-tracking vrije zitplaatsen voor je vinden
Sluiten