Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 12 jun 2019

Nu op Netflix: zenuwslopende documentaire

Als je mensen zou vragen om een ‘zenuwslopende Netflix titel’ aan te raden dan zouden ze waarschijnlijk een paar thrillers opnoemen. Toch kwamen wij onlangs een documentaire tegen die qua spanning ruimschoots van de gemiddelde film of serie weet te winnen.

Nu op Netflix: The Dawn Wall

Niet alle kinderen lijken op hun vaders. De stoere sportinstructeur en sportinstructeur Mike Caldwell kreeg namelijk een zoontje dat enorm zwak en fragiel bleek te zijn. Daarbij had de kleine Tommy ook nog eens een leerachterstand.

Gezien we echter in een harde wereld leven besloot Mike om zijn zoon ook wat harder te gaan maken. Dit deed hij onder andere door hem te leren rots klimmen. En met succes, want het duurde niet lang voordat Tommy beter was dan zijn vader.

Al snel groeide de verlegen jongen uit tot een bekende rotsklimmer die in 2015 een gigantische uitdaging aanging. Namelijk het beklimmen van de 900 meter hoge El Capitan rots in Californië. Deze poging is op een spectaculaire manier gefilmd, met als eindresultaat de documentaire The Dawn Wall.

Naast de klim zelf (die eigenlijk al interessant genoeg is) wordt er ook even stilgestaan bij de bijzondere jeugd van Tomm en de daaropvolgende bizarre gebeurtenis in 2000. Toen werd hij namelijk samen met 3 vrienden tijdens het klimmen in Kirgistan gegijzeld door een groepje rebellen.

The Dawn Wall Netflix

The Dawn Wall is zowel spannend als inspirerend. Dit laatste omdat het naast klimmen ook een verhaal is over doorzettingsvermogen en je grenzen verleggen. Een klein nadeel is wel dat de documentaire in het begin een beetje gehaast aanvoelt, maar dat heeft ook weer een voordeel. Het is hierdoor verre van langdradig waardoor ook mensen met weinig geduld in het verhaal gezogen zullen worden.

Free Solo

The Dawn Wall deed ons sterk denken aan een andere documentaire genaamd Free Solo, waarin Alex Honnold dezelfde rots probeert te beklimmen, maar dan zonder enige vorm van beveiliging. Beide titels zijn aan te raden, al staat Free Solo niet op Netflix.

Reageer op artikel:
Nu op Netflix: zenuwslopende documentaire
Sluiten