Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 12 jul 2019

Nucleaire onderzeeër lek als een mandje: flinke straling onderwater

Zo’n dertig jaar geleden zonk in de Noorse zee de nucleaire onderzeeër Komsomolets van de Sovjet-Unie. Op een diepte van zo’n driehonderd meter brak er vuur uit aan boord. De kapitein lukte het om de onderzeeër naar boven te brengen, maar uiteindelijk zonk het schip zo’n vijf uur later alsnog. Alle 42 bemanningsleden kwamen bij de ramp om het leven. En de onderzeeër ligt nog altijd op een diepte van 1700 meter op een afstand van zo’n 320 kilometer van de kust. En nu is er onderzoek naar gedaan, waaruit blijkt dat de hij behoorlijk lek is. De bestraling rondom de onderzeeër is zo’n 800.000 keer hoger dan normaal.

Nucleaire onderzeeër lek als een mandje

Voordat je echter gelijk in paniek rondrent en zweert dat je nooit meer Noorse zalm gaat eten: volgens de onderzoekers van het Noorse Institute of Marine Research is er geen gevaar voor duren of de mensheid. Er wordt wel vaker onderzoek gedaan naar de onderzeeër, maar dit is de eerste keer dat er echt goed is gekeken naar de bestraling. Daarvoor is er een robot naar de bodem van de zee afgegaan om daar naast het onderstaande beeldmateriaal ook monsters te nemen van het water rondom het wrak.

De expeditieleider van het team, Hilde Elise Heldal, liet weten dat het team al een paar jaar met een robot wilde afreizen naar het wrak om daar goede beelden te schieten en een goed beeld te geven van de situatie rondom de onderzeeër. Nu dat gelukt is, is men tevreden. Hoewel er direct rondom het wrak dus een hoge dosering aan straling is gevonden, is dat op een iets grotere afstand al een stuk minder. Het dunt dus snel uit. Daarnaast is het zo dat op die diepte in dat gebied niet veel vissen aanwezig zijn, waardoor het dus geen gevaar oplevert.

Reageer op artikel:
Nucleaire onderzeeër lek als een mandje: flinke straling onderwater
Sluiten