Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Popsci 1 jul 2020

Nucleaire straling in Europa stijgt, maar niemand weet waarom

Nucleaire straling is gevaarlijk. Er gaan dan ook alarmbellen rinkelen wanneer dit toeneemt. Alles lijkt erop te wijzen dat uit Rusland komt.

Nucleaire energie is in sommige landen een belangrijk deel van de totale energieopwekking. In landen als Frankrijk en Rusland staan dan ook een aantal kernenergiecentrales om voldoende energie op te wekken. Dat kan vreselijk fout gaan zoals we jaren geleden in Tsjernobyl en Fukoshima zagen. Het is dan ook belangrijk om de stralingsniveaus blijven te meten.

Straling in Europa neemt toe

Dat wordt ook in Noord-Europa gedaan en daar kwam men tot een bijzondere conclusie. De radiatie daar stijgt, meldt CNN. Het is voor onderzoekers echter onbekend hoe dat kan. Officials denken echter een verklaring gevonden te hebben. Zij denken dat het komt door een veranderende kerninstallaties van Rusland. Twee daarvan liggen dicht genoeg bij het meetpunt om de veranderingen te verklaren. Rusland ontkent echter dat er iets mis is met de installaties. De centrales dichtbij de steden Sint-Petersburg en Moermansk zouden gewoon normaal functioneren.

Ondertussen doen wetenschappers onderzoek naar wat de verhoging van straling in Europa kan veroorzaken. Tot nu toe hebben ze echter geen idee. Wel lijkt het volgens onderzoek van het RIVM erop dat de nucleaire deeltjes gemaakt zijn door de mens, wat er dus wijst dat het niet van de natuur afkomstig is.

Hoewel alles dus naar Rusland lijkt te wijzen, is het de vraag of de autoriteiten het echt kunnen bevestigen. Rusland heeft met Tsjernobyl natuurlijk in het verleden laten zien dat het een nucleair ongeluk onder het tapijt kan vegen. Tot die tijd moeten wetenschappers de waarheid achterhalen, want de stijging van nucleaire-stralingsniveaus is natuurlijk nooit goed.

Situatie in Nederland

Toch hoeven we niet meteen bang te worden voor de nucleaire bedrijven in ons eigen land. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat de kerncentrale in Borssele, de NRG in Petten en de uraniumverrijkingsfabriek Ureco onder het toegestane maximum blijven. In totaal worden Nederlanders blootgesteld aan 2,6 millisievert radioactieve straling. Hiermee zit Nederland onder het Europese gemiddelde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Nucleaire straling in Europa stijgt, maar niemand weet waarom
Sluiten