Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Gaming 18 dec 2018

Nvidia onthult eerste game demo met AI gegenereerde graphics

De laatste tijd lijkt iedereen wel bezig te zijn met kunstmatige intelligentie. Je lijkt AI bijna wel in alles met een computerchip tegen te komen, van je smartphone tot auto’s en beveiligingssystemen. Sommige applicaties zijn wat enger, terwijl anderen je hart juist op een goede manier sneller laten kloppen. Iets waar je bijvoorbeeld enthousiast over kunt worden, is hoe Nvidia AI in de toekomst wil gaan inzetten. Namelijk voor het genereren van graphics voor je games.

Nvidia proof-of-concept

De bekende fabrikant van onder andere grafische kaarten heeft onlangs al wat laten zien van waar ze mee bezig zijn. Het gaat om een simpele  game demo, waarin je als speler rijdt in een stad. Je kunt verder niet uitstappen en interacteren in de gamewereld, zoals bijvoorbeeld bij driver, maar het gaat dan ook meer om een proof-of-concept. Voor de demo heeft Nvidia zijn krachtige Titan V CPU ingezet, welke doorgaans gebruikt wordt voor het verwerken van geavanceerde simulaties.

Nvidia AI graphics

Eerste game demo met AI graphics

De gebruikte technologie is niet helemaal nieuw en in een research paper leggen ze ook uit dat ze hebben voortgebouwd op verschillende bestaande methoden, zoals het open-source systeem pix2pix. Nvidia heeft echter wat nieuwe dingen toegevoegd en geeft aan dat ze hiermee de eerste game demo ooit hebben gemaakt met AI gegenereerde graphics.

Eerst AI-systeem trainen

Om de demo te creëren hebben de ingenieurs eerst training data voor het systeem verzameld van open-source bronnen. Deze datasets worden doorgaans gebruikt voor onderzoek naar zelfrijdende autos. Vervolgens werden de objecten op de beelden opgedeeld in verschillende categorieën, zoals wegen, lucht, auto’s en gebouwen. Daarna kon het systeem met deze beelden trainen, zodat het zelf nieuwe versies van de objecten zou kunnen genereren.

Nvidia AI graphics

Realtime graphics

Nadat het systeem zijn training achter de rug had, kon het ingezet worden om game graphics op het scherm te toveren. De ingenieurs zijn eerst zelf wel aan de slag gegaan met een traditionele game engine om de basis van de virtuele wereld in kaart te brengen. De gebruikte game engine was Unreal Engine 4, welke bijvoorbeeld ook wordt gebruikt voor games als Fortnite en PUBG. Nadat deze stap klaar was kon het AI systeem zijn kunstjes tonen en plakte het in realtime graphics over de basis.

Je kunt je wel voorstellen dat zo’n AI systeem behoorlijk nuttig kan zijn bij het maken van games, maar bijvoorbeeld ook voor virtual reality werelden en zelfs films. Het lijkt er echter op dat het nog wel even gaat duren voordat alles naar behoren werkt. De gegenereerde graphics zijn op het moment nog niet echt je van het. Bryan Catanzaro van Nvidia geeft ook aan dat we waarschijnlijk nog tientallen jaren zullen moeten wachten, voordat de technologie in consumentenproducten wordt ingezet. In de tussentijd wordt het werk gewoon nog door mensen gedaan en dat doen ze toch behoorlijk goed. De graphics zien er steeds realistischer uit, zoals bijvoorbeeld in de nieuwe Far Cry game, die zich afspeelt in een apocalyptische wereld.

The Verge

Reageer op artikel:
Nvidia onthult eerste game demo met AI gegenereerde graphics
Sluiten