Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Popsci 12 nov 2021

Nvidia wil een nieuwe digitale aarde bouwen: dit is waarom

Nvidia is druk bezig met het creëren van een nieuwe aarde. Goed, wel digitaal natuurlijk. Dit is hoe en waarom.

Nvidia is een van de grootste techbedrijven van dit moment. Het bedrijf maakt computer hardware en dan voornamelijk videokaarten, chips en moederborden. Tegenwoordig heeft het ook een eigen gamestreamingdienst met de naam GeForce Now. Het bedrijf wil echter nog meer, zoals de aarde nabouwen.

Een nieuwe supercomputer van Nvidia

Natuurlijk is dit wel digitaal en gaat Nvidia niet de ruimte in. Dit wil het bedrijf doen om te kunnen simuleren wat er in de toekomst met de aarde gaat gebeuren, zoals klimaatverandering.

Om dit te kunnen doen, bouwt Nvidia een nieuwe AI-supercomputer met de naam Earth-2. Het focust zich hierbij op drie technologieën: GPU-accelerated computing, deep learning en neural networks. Hiermee hoopt het de aarde precies te kunnen simuleren waardoor wij kunnen zien wat de gevolgen van klimaatverandering zijn voor de wereld.

Op de wereld zijn op dit moment verschillende supercomputers die weer allemaal voor andere doeken gebruikt worden. Die van Nvidia moet qua prestaties de zesde van de wereld worden. Wel moet het de meest energie-efficiënte supercomputer worden. Het bedrijf hoopt binnenkort de supercomputer te kunnen presenteren.

Ogen en haken

“Het probleem met het voorspellen van de klimaatverandering, is dat het tijdvlak te groot is en dat er te veel factoren zijn die meespelen. Om de beste strategie te ontwikkelen om achter de effecten te komen, heeft de wereld modellen nodig die het klimaat kunnen voorspellen in verschillende delen van de wereld in een tijdspan van tientallen jaren,” vertelt CEO Jensen Huang aan TechRadar.

Volgens hem laten de modellen de natuur-, scheikunde en biologie in de atmosfeer zien, waaronder water, ijs, land en menselijke activiteit. Bovendien wordt ook naar andere zaken gekeken zoals wolkenvorming, stroming van het water en de weerkaatsing van zonlicht. Dat heeft allemaal ook invloed op het klimaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Nvidia wil een nieuwe digitale aarde bouwen: dit is waarom
Sluiten