Gaming 13 jul 2018 Jelle van Es

Octopath Traveller Review: Ouderwets goede JRPG

De JRPG is een genre dat sinds de jaren negentig niet meer weg te denken is. Vandaag de dag komen nog altijd grote producties uit die draaien om epische verhalen. Als je echter terugverlangt naar de visuele stijl van vroeger, dan is Octopath Traveller een game om in huis te halen. Het is een titel die oogt als Final Fantasy VI, maar dan met wat visuele trucjes die het ook weer heel modern maakt.

Octopath Traveller is een game van Square Enix en is exclusief verkrijgbaar op de Nintendo Switch. Het is een game die enerzijds lekker klassiek is met random encounters, turn-based gevechten, de mogelijkheid om allemaal dorpjes te bezoeken om nieuwe wapens aan te schaffen en ga zo maar door.

Anderzijds doet het iets heel anders. Het is een game waarbij je zelf bepaald hoe je het avontuur beleeft. Je kunt met één van de beschikbare personages beginnen en dat verhaal dan volgens.

Vervolgens kun je een ander hoofdpersonage gaan opzoeken en daarmee hun eerste hoofdstuk te spelen. Op die manier kun je elk personage goed leren kennen en beleef je eigenlijk meerdere avonturen in één. Dit zijn de vijf punten die ons zijn opgevallen.

Toffe visuele stijl

Het eerste wat opvalt aan Octopath Traveller is de fijne visuele stijl die gehanteerd wordt. In eerste instantie denk je dat het een ietwat goedkope 2D-stijl uit de jaren negentig is, maar dat wordt aangevuld met prachtige lichteffecten, het gevoel van diepte doordat dingen op de voorgrond veel scherper zijn dan op de achtergrond en veel details in de omgevingen waar je komt. Ook is er wat dat betreft veel afwisseling en is elke locatie die je bezoekt weer een feest van ontdekking.

Octopath Traveller

Goede soundtrack

Minstens zo fijn is de soundtrack van de game. Overal waar je komt in het avontuur hoor je net een ander deuntje die perfect bij die setting past. Ook is de audio tijdens de gevechten dik in orde, wat je een extra reden geeft om wat te gaan grinden en extra gevechten opzoekt. Tot slot maakt de game gebruik van wat voice-overs. Daarbij kun je voor een Engelse of een Japanse voice-over gaan, waarbij ik voor de laatstgenoemde koos en niet teleurstelt.

Octopath Traveller

Octopath Traveller is uitgebreid

Octopath Traveller is een game waarbij je zelf kunt bepalen hoeveel tijd je er instopt. Je hoeft niet alle acht de personages uit de game vrij te spelen en daarmee de diverse verhalen te doorlopen. Maar als je een gamer bent die graag het maximale uit een titel haalt, dan is dit wel een game waar je met gemak een uurtje of vijftig in kan steken, om nog maar te zwijgen over de diverse zijpaden die je kunt betreden.

Octopath Traveller

Uitstekend vechtsysteem

Een groot gedeelte van het avontuur wordt ingenomen door het vechtsysteem. Octopath Traveller maakt daarbij gebruik van een systeem dat je willekeurig in gevechten dropt terwijl je door gevaarlijke omgevingen loopt.

En wanneer je daarin zit, kun je om de beurt aanvallen. Een interessante twist wordt daarbij gevormd door het uitvinden welke tegenstanders tegen welk wapen niet goed bestand zijn. Als je ze daarmee aanvalt, dan beuk je uiteindelijk door hun verdediging heen voor extra schade.

Ook kan het aanvallen met het juiste wapen voor een zogenaamde Break zorgen, waardoor de vijand één beurt bewusteloos is. Alsof dat nog niet genoeg is, bouw je boost op, waarmee je uiteindelijk in één beurt meerdere aanvallen kunt uitvoeren om op die manier extra veel schade toe te brengen. En dan heb ik het nog geen eens gehad over de magie die je kunt gebruiken. Kortom, een vechtsysteem dat veel te bieden heeft.

Octopath Traveller

Ietwat rare opbouw

Octopath Traveller is over het algemeen een uitstekende game. Toch is het een titel waarvan het begin wat lastig is. Je kunt zelf kiezen met welk personage je speelt en opent daarmee zijn of haar beginverhaal.

Vervolgens verken je de wereld en ontdek je andere personages. Daarmee speel je dan zijn of haar beginverhaal, met als verschil dat je dan opeens een tweede, derde of vierde personage in je party hebt zitten.

Dat maken die gevechten makkelijker, maar dat personage doet niks qua verhaal. Ook heb je door deze opzet aan het begin het gevoel dat je telkens opnieuw begint en duurt het een tijdje voordat het verhaal echt boeiend wordt.

Octopath Traveller

Octopath Traveller is nu beschikbaar voor de Nintendo Switch. Wil je meer lezen over deze console? Bezoek dan onze handige overzichtspagina hier.

Het beste wat Tech en Culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Octopath Traveller Review: Ouderwets goede JRPG
Sluiten