Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gadgets 16 mei 2018

Oculus Go Review: VR-ervaring voor instapprijs

De Virtual Reality-markt bestaat op dit moment eigenlijk uit twee onderdelen. Enerzijds heb je de high-end VR-ervaring. Daarvoor heb je een dikke gamingpc nodig en een dure bril zoals de HTC Vive en de Oculus Rift. Via speciale controllers en sensoren kun je dan vele verschillende dingen doen.

Aan de onderkant van de markt heb je zoiets als de Gear VR, waarbij je gebruik maakt van je telefoon in een houder om op die manier VR te beleven. Daar heb je dan weer wel een telefoon voor nodig die dit ondersteunt. Met de Oculus Go wil Oculus een nieuwe markt aanboren. Eentje die zich in het middensegment bevindt. Voor 219 euro kun je nu een Oculus Go van 32 GB halen en heb je een VR-ervaring voor een instapprijs.

Oculus Go is de perfecte manier om VR te ervaren

En het werkt eigenlijk verdomd goed. Als je beschouwt dat je voor 220 euro een volledig standalone apparaat hebt, die je zonder draden of andere toepassingen kunt gebruiken, dan is het gewoon een topproduct. Je hoeft de Oculus Go vijf minuten te installeren en kunt er vervolgens mee aan de slag. Dus geen dure pc of dure telefoon.

Oculus Go

Tegelijkertijd is er daarmee ook wel een beperking. De Oculus Rift en HTC Vive zijn devices die werken met verschillende hoogwaardige games die je via Steam binnen kunt halen. Daarbij maak je gebruik van controllers die functioneren als je handen en kun je verschillende dingen doen. De Oculus Go is wat dat betreft beperkt. Er zijn vele games voor beschikbaar, maar die moet je eigenlijk meer zien als games zoals je die op de telefoon binnenhaalt.

Je hebt wel een controller die je bij de Oculus Go krijgt, maar dat is eigenlijk een soort van muis, waarmee je dingen aanwijst en in sommige games de richting aangeeft. Je hebt geen games waarbij je de mogelijkheid hebt om met twee handen dingen te doen. De ervaring met de Oculus Go is dan ook meer een passieve. Dat neemt niet weg dat je er alsnog veel fun mee kunt hebben. Want sommige dingen zijn in VR gewoon een stuk boeiender om te kijken.

Oculus Go

NBA Finals van 2016

Zo heb ik met volle teugen genoten van een VR-documentaire die volledig draait om de NBA Finals van 2016. Je ziet daarbij de strijd tussen de Golden State Warriors en de Cleveland Cavaliers.

Het was een historische finale, waarbij de Cavaliers voor het eerst in hun bestaan het kampioenschap wonnen, nadat zij van een onmogelijke achterstand van 3-1 in wedstrijden de winst wisten te pakken. In een VR-ervaring zie je de verschillende grote basketballhelden zoals LeBron James en Stephen Curry van heel dichtbij en is het zwaar indrukwekkend om hen te zien dunken.

Het is een passieve ervaring, maar meer dan eens zat ik te juichen terwijl ik de Oculus Go op heb. Andere toffe ervaringen bestaan uit de welbekende achtbaan-demo’s, de mogelijkheid om Netflix te kijken in een virtuele huiskamer en je serie op een groot scherm en verschillende video’s waarin je afreist naar de mooiste locaties van deze aarde.

Oculus Go

De kwaliteit van het beeld is in orde, maar niet perfect. Ik vond het lastig om de Oculus Go goed op mijn hoofd te zetten en heb eigenlijk altijd wel zitten stoeien om goed scherp beeld te krijgen. Dat is bij een passieve ervaring als een film wel te doen, maar wanneer je een game speelt, is dat wat lastiger.

Daarnaast komt er altijd wel wat licht aan de onderkant bij de neus naar binnen. Compleet afgesloten ben je dus nooit. Een ander nadeel is dat de batterij niet lang meegaat. Meer dan tweeëneenhalf uur hoef je er niet van te verwachten. Nu zou ik ook niet willen aanraden om de headset zo lang te gebruiken, maar in de praktijk heb je hem na gebruik vaak in de oplader zitten.

Intern audiosysteem

Wat dan wel weer fijn is, is dat de bril gebruik maakt van een intern audiosysteem. Je kunt altijd een headset via de 3.5 mm jack aansluiten als je dat prettiger vindt, maar als je alleen bent, hoef je dat niet te doen en geniet je van de mogelijkheden van de VR zonder een headset aan te sluiten. Als je van plan bent om VR porno te kijken, waarover we nog met een apart artikel komen, raden we je aan om alsnog een headset te gebruiken.

Oculus Go

Al met al is de Oculus Go een zeer degelijk product. Het is verre van perfect en de ervaringen met de Oculus Rift en HTC Vive zijn zeker een stuk rijker. Als je echter kijkt naar de prijs van de Oculus Go en wat je daarvoor krijgt, dan is het eigenlijk een must-have wanneer je wilt weten of VR een beetje tof is.

Reageer op artikel:
Oculus Go Review: VR-ervaring voor instapprijs
Sluiten