Rutger Houweling
Rutger Houweling Google 26 jun 2014
Leestijd: 1 minuut

Oculus Rift alweer verleden tijd? Google maakt een virtual reality-bril van karton

Na de slopende twee-en-een-half-uur durende keynote van Google tijdens Google I/O 2014 werden alle bezoekers verrast met een stuk karton. Nu wordt de mens niet snel door een stuk karton verrast, maar er werd gisterenavond over het ultieme ‘WTF’-moment gesproken. Bezoekers konden dit stuk karton namelijk ombouwen tot een werkende virtual reality-bril. Je weet wel, zo’n Oculus Rift alleen dan een stuk goedkoper. Facebook heeft Oculus VR onlangs voor twee miljard dollar overgenomen en de bril is voor 350 dollar te pre-orderen. De Cardboard van Google kost 36 euro.

 
Eerlijk is eerlijk, de kartonnen vr-bril van Google is niet geheel met de Oculus Rift te vergelijken. Cardboard bestaat dus uit karton, klittenband, magneten en lenzen. Je Android-phone dient als scherm en ben je met de bril in staat om bijvoorbeeld YouTube-video’s te checken, door de digitale straten van Google Street View lopen en over de Himalayas via Google Earth vliegen. En zo kun je met de bijbehorende app nog een aantal dingen bekijken. Het project is tijdens het twintig procent-project van twee Google-medewerkers uit Parijs ontstaan. Met het twintig procent-project krijgen Google-medewerkers de tijd om aan persoonlijke projecten te werken. Google vond het zo tof en besloot er een groter team aan te koppelen.

 
Om andere developers zover te krijgen om apps voor de Cardboard te bouwen is er een VR Toolkit vrijgegeven. Daarnaast heeft Google een DIY-handleiding vrijgegeven zodat je er ook zelf één kunt bouwen. Je kunt een Cardboard ook voor 36 euro inclusief verzendkosten hier bestellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Oculus Rift alweer verleden tijd? Google maakt een virtual reality-bril van karton
Sluiten