Gaming 10 apr 2019 Jelle van Es

Oculus Rift S moet hoogwaardig VR-gamen naar hoger niveau tillen

Tijdens een speciaal VR-evenement in Londen kreeg ik niet alleen de mogelijkheid om de gloednieuwe stand-alone Oculus Quest te testen. Op hetzelfde evenement was de Oculus Rift S te gebruiken. Het is de nieuwe hoogwaardige VR-bril van Oculus, die je kunt zien als het vlaggenschip van het bedrijf. Waar je bij de Quest kunt spelen zonder pc, daar heb je voor deze nog wel die pc nodig. Er zijn veel games die zowel te spelen zijn op de Quest en de Rift S, maar vooral op lange termijn verwacht ik dat er hoogwaardige games zijn die puur op de Rift S gespeeld kunnen worden. De ontwikkelaar vergelijkt de Quest met het spelen van games op een console en de Rift S met het spelen van games op de pc. Beiden leveren een toffe game-ervaring op, maar uiteindelijk is de pc altijd iets krachtiger.

Aan de slag met de Oculus Rift S

Het grote voordeel van de Oculus Rift S ten op zichte van zijn concurrenten is het gebruiksgemak. Momenteel heb ik thuis een HTC Vive liggen om een nieuwe service mee te testen. Hoewel dat echt een uitstekende bril is, is het nogal een onderneming om dat op te zetten. Je hebt twee externe sensors die je moet plaatsen en een stopcontact voor nodig hebt. Vervolgens moet je nog een soort station hebben waar je alle kabels in propt en die weer verbinden met je pc. De Oculus Rift S heeft één kabel, die de headset voorziet van stroom en door middel van een Display-port verbinding maakt met de pc. Meer dan dat is er niet.

Oculus Rift S

De Oculus Rift S maakt gebruik van interne sensoren om te meten waar je je bevindt en wat voor bewegingen die je maakt. Ook kun je via de Passthrough-optie zien wat er gebeurt buiten je bril. Via een externe camera kun je dan zien of je kat zich in jouw speelruimte bevindt. Maar belangrijker is dat je via deze optie en je controller kunt aftekenen wat het gebied is waar binnen je je kunt bewegen. Kom je tegen de rand aan van dat fysieke gebied, dan geeft de bril dat aan. Zodoende loop je minder risico dat je iets omstoot. Tegelijkertijd kun je op deze manier een relatief klein kader aftekenen en is de Oculus Rift S ook geschikt voor kleinere ruimtes. Je hoeft dus niet je hele huiskamer op te offeren. En omdat je maar één kabel hebt, is het meer plug and play dan bij andere devices en is het daadwerkelijk geschikt om te gebruiken in combinatie met een laptop.

Oculus Rift S

Aan de slag met Stormland

Ik heb op het evenement de game Stormland gespeeld. Dit is een typisch voorbeeld van de kracht die de Oculus Rift S heeft ten op zichte van de Oculus Quest. Het is een game van Insomniac Games, welke je kent van de laatste Spider-Man-game. Het is een enorm grote titel die er enorm goed uit ziet. Je bent in de game een robot die er achter moet komen wat er gebeurt is in een wereld die verlaten is. Onderweg pik je hints op door middel van flashbacks naar vroeger. Ook kun je gebruik maken van wapens om vijanden af te knallen. Het is een game waar je ook in kunt gaan puzzelen en upgrades kunt verzamelen. Verder kent het elementen als het beklimmen van muren of het rondvliegen over een wolken dek. Kortom, het is een game die van vele markten thuis is en echt een grote ervaring lijkt op te leveren.

Oculus Rift S

Wanneer je een fanatieke gamer bent en een dikke gamepc in huis hebt staan, dan is de Oculus Rift S een verrijking. Er zijn momenteel al veel games beschikbaar en met de nieuwe en krachtiger hardware lijkt het er op dat het aanbod alleen maar groter gaat worden. Daarnaast helpt het dat de Oculus Quest op de markt komt en uiteindelijk de potentie heeft om meer gamers met VR-content aan de slag te laten gaan. Games die op beide platformen beschikbaar zijn, zijn Cross-play en Cross-buy. Dat betekent dat je dus multiplayergames kunt spelen tegen gamers met een andere soort bril. En wanneer je een oude Rift-bril hebt, games daarop hebt gekocht en uiteindelijk de Oculus Quest koopt, je de gekochte games die op dat platform beschikbaar zijn kunt downloaden zonder extra kosten.

Met de Oculus Rift krijgt VR een nieuwe impuls. Het werkt nog betere dan de oude bril, terwijl het tegelijkertijd een stuk gebruiksvriendelijker is. De Oculus Rift S moet deze lente uitkomen en krijgt een adviesprijs van 449 euro.

Reageer op artikel:
Oculus Rift S moet hoogwaardig VR-gamen naar hoger niveau tillen
Sluiten