Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers 17 mei 2015

Oei! Back to the Future zou na een kwartier eindigen met een auto-ongeluk

Slecht nieuws voor Back to the Future-fans! De avonturen van Marty en Doc zouden in het echt maar een kwartiertje duren. Het duo krijgt binnen de kortste keren een verschrikkelijk auto-ongeluk. Hoe dat komt? Het heeft te maken met hun rijdende tijdmachine. Tijdreizen is al ongeloofwaardig, maar het is bijna waarschijnlijker dan een snelle DeLorean!

Back to the Future

De DeLorean heeft een zéér wrede look, en werd enorm bekend door Back to the Future, maar de wagen werd in het echt een behoorlijke flop. Een te kleine motor en een te groot gewicht maakten van de DeLorean een trage sportwagen; en wie wilde er in de jaren ’80 nou zoiets hebben? Daarnaast was de fabriek snel uit de grond gestampt, en het personeel niet goed opgeleid: hierdoor kampten veel DeLoreans met productiefouten. Daarnaast was de auto relatief duur: hij kostte bijna anderhalf keer zo veel als een Corvette.

Toen Back to the Future verscheen was de Delorean Motor Company eigenlijk al zo goed als failliet, maar hun auto werd verzekerd van een iconische status. Autoliefhebber ‘Bullitt Ride’ besloot voor de gein om zijn wis- en natuurkundeskills eens los te laten op de sportwagen. Zijn conclusie is vernietigend: Marty en Doc zouden in het echt al het loodje leggen vóór hun avontuur begon.

Geen kans

In de film activeert de tijdmachine in de DeLorean bij een snelheid van 88 mijl per uur (141km/u). Hij zocht op Google Maps de parkeerplaats op die in de film wordt gebruikt, en zag dat de auto maar een meter of honderd heeft om die snelheid te bereiken. Op zo’n korte afstand haalt een DeLorean nauwelijks tachtig km/u! Marty en Doc hebben dus geen enkele kans: in het gunstigste geval belanden ze in het ziekenhuis. In het slechtste geval veroorzaken ze een nucleaire ramp in een Amerikaans stadje!

De berekening gaat er wel van uit dat Docs auto is uitgerust met de standaardmotor. In de film wordt het geluid van een Porsche-motor gebruikt als de DeLorean rijdt, dus héél misschien was die Doc toch niet zo gek als hij er uit ziet!

Erg gaaf gedachtenexperiment, of niet? De hele berekening vind je op deze site!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oei! Back to the Future zou na een kwartier eindigen met een auto-ongeluk
Sluiten