Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers 8 aug 2015

Oei! Is het Olympisch logo van 2020 gejat van een Belgisch theater?

Kortgeleden namen we het nieuwe logo van de Olympische Spelen van 2020 onder de loep. Kenjiro Sano maakte een clean ontwerp, dat barst van de symboliek. We hadden misschien op enige controverse gerekend. Wellicht dat mensen het niet mooi of te klinisch zouden vinden, maar de problemen komen nu uit een andere hoek!

Is het Olympisch logo ‘tweedehands’?

De Belgische ontwerper Olivier Debie merkte op dat het Olympisch logo wel érg veel weg heeft van zijn design. Check dit logo van het Théàtre de Liège maar eens!

Het logo combineert de T en de L van Théàtre de Liège. Het Olympisch logo heeft er wel erg veel van weg. De symboliek is totaal anders, maar niemand kan ontkennen dat de afbeeldingen op elkaar lijken!

Dikke pech

De organisatie van de Olympische Spelen merkt fijntjes op dat Debie geen poot heeft om op te staan. Het logo van het Luikse theater is volgens hen geen geregistreerd merk. Dat iets juridisch gezien mag, betekent natuurlijk niet automatisch dat het okee is. Na de grootse onthulling zou het wel een blamage zijn als het logo teruggetrokken moest worden…

Ontwerper Kenjiro Sano ontkent overigens alle aantijgingen. Naar eigen zeggen heeft hij het Belgische logo nog nooit gezien. Het is niet onmogelijk dat twee designers onafhankelijk van elkaar tot een vergelijkbaar ontwerp komen.

We kunnen ons niet goed voorstellen dat Sano voor de opdracht van z’n leven een ander ontwerp pikt, of wel? Dat zou een artistieke doodzonde zijn! Wat vinden jullie ervan?

Check ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oei! Is het Olympisch logo van 2020 gejat van een Belgisch theater?
Sluiten