Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Gadgets 19 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Oekraïense man spoort Russische troepen op via gestolen Airpods

De oorlog in Oekraïne is helaas nog ver van over. De gestolen AirPods van een Oekraïense man zorgen nu voor een opmerkelijke situatie.

Hoewel we dagelijks de meest verschrikkelijke beelden zien van de oorlog in Oekraïne, kunnen we het ons niet voorstellen hoe het is om daar nu te leven. Veel mensen zijn op de vlucht en hebben in alle haast huis en haard verlaten. Om zo snel mogelijk weg te zijn hebben veel vluchtende Oekraïners hun spullen thuis laten liggen. Helaas betekent het niet dat die altijd veilig zijn.

Gestolen AirPods door de Russen

Vitaliy Semenets komt uit de Oekraïense stad Hostomel, wat boven Bucha en Irpin ligt en vlakbij hoofdstad Kyiv. De plaats was tot recent een flink slagveld, mede vanwege het vliegveld wat in de buurt ligt. Dat de Russische soldaten het niet alleen bij vechten hielden bleek wel uit de huiveringwekkende beelden die beschikbaar kwamen toen ze waren verdwenen uit de plaats. Daarnaast blijken ze ook te hebben geplunderd. Iets waar Semenets live getuige van is, hoewel hij niet meer in de stad is.

Een van de Russische soldaten heeft namelijk zijn AirPods meegenomen. Vermoedelijk om tijdens het vechten wat muziek te kunnen luisteren. De Oekraïner kwam erachter door de vind mijn-app te gebruiken. Daarmee kan hij precies volgen waar zijn AirPods zijn. Het brengt daarmee meteen in beeld hoe de Russen zich verplaatsen. Nu is hij in het oostfront.

Tracken

“Dankzij technologie weet ik nu waar mijn AirPods zijn. Ze werden geplunderd door Russische orks vanuit mijn huis in Gostomel”, schrijft hij op Instagram bij een printscreen.

Trackingtechnologie, zoals in AirPods kan strategische informatie weergeven. Zo was er een aantal jaar geleden al een schandaal rondom de hardloop/sportapp Strava. Militairen in Afghanistan gebruikten de app tijdens het sporten. Wat ze vergaten is dat de trackingtechnologie precies liet zien waar ze zich bevonden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Oekraïense man spoort Russische troepen op via gestolen Airpods
Sluiten