Daniel Koster
Daniel Koster Gadgets 9 aug 2016

Waarom Olympische sporters gekleurde tape en rode stippen op hun lichaam hebben

Volg je de Olympische Spelen in Rio met behulp van deze apps op de voet? Dan heb je vast ontdekt dat deze editie door mensen wordt gekenmerkt die allerlei maffe dingen uitproberen om beter te presteren. Zo zagen we sporters al in 2012 rondlopen met gekleurde tape en is dat ook deze editie het geval. Daarnaast zagen we ook allerlei sporters met rode kringen op hun lichaam rondlopen. Wat is er nou aan de hand?

De rode stippen op de lichamen van topsporters

Tijdens de legendarische negentiende gouden plak van Michael Phelps is je vast iets opgevallen. De rug van de topatleet zat onder de rode stippen. Het grappige was dan ook dat er bijna meer over de rode stippen op zijn lichaam werd gesproken dan het winnen van de race. Hij is niet de enige. Zo zijn er andere zwemmers en gymnasten die dezelfde rode stippen op hun lichaam hebben. Maar wat zijn die stippen nou? Ze zijn het resultaat van ‘cupping’. Dit is een oude methode waarbij een omgekeerde beker op het lichaam wordt gezet en vacuüm wordt gezogen. Hierdoor zetten de bloedvaten onder de huid uit. Dit betekent dat er meer bloed naar de spieren toe kan vloeien waardoor ze beter presteren en sneller herstellen. Echter wordt er discussie over het (placebo)effect van cupping gevoerd en is lang niet iedereen overtuigd van deze eeuwenoude methode.

Gekleurde tape is ook ditmaal weer populair

Dan nu de sporters met gekleurde tape. De gekleurde tape, oftewel de Kinesiotape, is een elastische katoenen tape met een acryl lijmlaag. Dat klinkt ingewikkeld. Echter gaat het erom dat de tape dezelfde eigenschappen qua elasticiteit en dikte kent als de huid zelf. Het idee hierbij is dat de tape het lichaam kan helpen sneller te herstellen van blessures of inspanning en ondersteuning biedt tijdens het sporten. Maar of het écht werkt, daar is discussie over. Of je er nou sneller door herstelt is namelijk niet wetenschappelijk bewezen. Wel kan de tape helpen spieren wat te ontzien of er juist extra spanning op te zetten. Op die manier kun je pijn in die spier of in andere spieren verminderen. Dat is wél bewezen.

Maar helpt het nou?

Deze vraag is lastig te beantwoorden. Zoals je hierboven kon lezen heeft de wetenschap wel wat voordelen van Kinesiotape gevonden. Zo blijk je minder last van pijn te hebben. Dat werd ook gevonden door één of twee onderzoeken met betrekking tot het cuppen. Echter is het lastig om te achterhalen of zaken als betere sportprestaties en minder pijn aan die zaken zijn te wijten, of aan een placebo-effect. Oftewel: omdat de sporter denkt dat de tape en cupping werkt, brengen die zaken een effect teweeg. Dus ja, het helpt in de koppies van de sporter en intimideert andere sporters wellicht ook een beetje. Of dat nou een placebo-effect is of niet maakt dan even niet uit. Dus gewoon lekker doen! Heb jij één van deze twee technieken uitgeprobeerd? Deel hieronder je ervaring:

Reageer op artikel:
Waarom Olympische sporters gekleurde tape en rode stippen op hun lichaam hebben
Sluiten