Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 14 feb 2018

Robots komen in actie op skilatten tijdens Olympische Winterspelen

We kijken de Olympische spelen natuurlijk vooral voor de sportprestaties. De Nederlandse delegatie haalt gouden plak na gouden plak binnen, vooral op de schaatsbaan. Op de achtergrond komen echter ook non-menselijke toppers in actie. Dan hebben we het over robots. De Olympische Winterspelen zijn fascinerende momentopnames van technologische vooruitgang.

Robots komen in actie tijdens Olympische Winterspelen

Dit jaar komen er rond de 85 robots in actie. Meer dan elf verschillende modellen serveren drankjes, maken vloeren schoon, wijzen verloren toeristen de weg en voeren andere taken uit. Het blijft echter niet bij ondersteunende rollen. Wist je dat robots zelf ook hun skills laten gelden in de sneeuw? Tijdens de Olympische Spelen hebben robots ook een poging gewaagd op de skilatten.

Ski robots Olympische Spelen Ski robots Olympische Spelen

Het Koreaanse Advanced Institute of Science and Technology greep de kans aan om hun robots te testen. Begin deze week werd vlak naast het Olympische dorp een skiwedstrijd voor robots gehouden. Elke robot moest aan specifieke criteria voldoen, om mee te mogen doen. Ze moesten minstens 50cm hoog zijn, een eigen energiebron hebben, op twee benen staan en buigbare knieën en ellebogen hebben. En ja, ze moeten skilatten en skistokken gebruiken.

Ski robots Olympische Spelen Ski robots Olympische Spelen

Middels sensoren weten de robots precies waar de vlaggen staan. De kunstmatige sporters krijgen punten voor het aantal vlaggen dat ze hebben ontweken, en natuurlijk voor hoe lang ze erover deden om de finish te bereiken. En nee, het lukte lang niet elke robot om over de eindstreep te komen.

Het is een heerlijk fascinerend stukje entertainment. Gelukkig is er beeldmateriaal van, dat je middels de bovenstaande video kunt bewonderen. Je kunt ook alvast beginnen met uitkijken naar 2020. Japan heeft namelijk beloofd dat het tijdens het organiseren van zijn Olympische Spelen vol in gaat zetten op robots en dit soort experimenten. Wij hebben er alvast zin in! Check ook hoeveel onze Olympische kanjers verdienen. Spoiler: veel te weinig.

The Guardian

Reageer op artikel:
Robots komen in actie op skilatten tijdens Olympische Winterspelen
Sluiten