Onbekende gezichtsherkenningstool wekt heel wat privacyzorgen op

De New York Times heeft geschreven over een gezichtsherkenningstool met een grotere bibliotheek dan de FBI in de Verenigde Staten. De tool wordt gebruikt op zeshonderd politiebureaus en wekt flink wat privacyzorgen op. En dat is met reden.

Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de tool heet Clearview AI en wordt onder meer gefundeerd door Peter Thiel (de man die medeverantwoordelijk is voor PayPal en als één van de eerste mensen in Facebook investeerde). De dienst is in staat elk geüploade foto te vergelijken met een database van drie miljard foto’s. Die foto’s komen van miljoen websites af, zoals Facebook, YouTube en Venmo.

Clearview wekt privacyzorgen op

De database beschikt over een gigantisch aantal foto’s en is daardoor ook in staat om beelden te matchen waar mensen onscherp op gepresenteerd staan. Zo kunnen gezichten alsnog herkend worden. Denk dan aan foto’s vanuit ongebruikelijke hoeken of beelden van beveiligingscamera’s. Het is daarom geen wonder dat de tool privacyzorgen oplevert.

Face ID
Gezichtsherkenning op iPhone X. (Afbeelding: Apple)

De gezichtsherkenningstool is teven in staat om voor 75 procent de juiste gezichten bij de juiste personen te matchen. Bovendien wordt de dienst gebruikt voor het oppakken van criminelen (die op zichzelf al grote privacyzorgen hebben). In de praktijk gaat het dus één of de vier keer mis, maar dat is een risico waarmee gewerkt wordt. Wat echter zorgwekkender is, is dat er nog geen onafhankelijke organisatie in staat geweest is de tool op accuraatheid te controleren. Dat is dus ook niet gebeurd voordat de politie in de VS de tool in gebruik nam.

Dit zijn wederom grote privacyzorgen, maar voorlopig alleen nog in de Verenigde Staten. En er lijken voor Amerikanen geen mogelijkheden te bestaan om te dienst te omzeilen. Bovendien moeten Amerikaanse burgers er rekening mee houden dat er in de toekomst meer van dit soort bedrijven zal opstaan, omdat er nog geen federale wet bestaat die dit soort bedrijven kan beteugelen.

In het stuk van de New York Times wordt verder onder meer nog uitgelegd waar Clearview AI vandaan komt en hoe politiekorpsen de dienst gebruiken. Zeker het lezen waard!

New York Times

Reageer op artikel:
Onbekende gezichtsherkenningstool wekt heel wat privacyzorgen op
Sluiten