Iedereen, en dus ook jij, is (onbewust) seksistisch

We streven naar een maatschappij waarin iedereen gelijk is. Man, vrouw, transseksueel. Eigenlijk hoort het niet uit te maken. Toch zijn we onbewust seksistisch, zoals je kunt zien in deze Google-resultaten.

Lekker jezelf kunnen zijn

Laten we voor het gemak vooropstellen dat niemand seksistisch wil zijn. En toch zijn we het. Hoe? Laten we beginnen met een verhaal:

Een vader en zijn zoon zitten in de auto en krijgen een ongeluk. De zoon wordt met de ambulance naar de spoedeisende hulp gebracht. Op het moment dat de zoon op de operatietafel wordt gelegd, komt de dokter binnenlopen. Waarop de dokter zegt: “sorry ik mag deze patiënt niet aannemen. Dat is mijn zoon.” Wat is de relatie tussen de dokter en de zoon? Een kleine tip van de sluier: de dokter is niet zijn vader.

Maar wat is de dokter dan wel? Neem even een momentje om hierover na te denken.

Man of vrouw

De kans is groot dat je hier niet uitkwam. Dat terwijl het simpele antwoord is dat de dokter zijn moeder is. Maar hoe kan het toch, dat eerst wordt gezocht naar een mannelijk alternatief? Het ligt in dit geval aan het beroep. Als je zegt dat je naar de dokter gaat, dan zien velen een man voor zich. Dat terwijl zeventig procent van de doktoren vrouwelijk is. Dat is dus onbewust seksisme.

De man boven vrouw of andersom?

Komt dit door de maatschappij? Zijn het vooroordelen? Kans is groot dat beide een rol spelen. Daarnaast is het gewoon zo dat we voor bepaalde rollen liever een man hebben en voor andere liever een vrouw. Als ik kijk naar mezelf luister ik bijvoorbeeld liever naar een mannelijke radio dj en heb ik liever een vrouw als dokter. Slaat dat ergens op? Nee. Het heeft gewoon mijn voorkeur. Ik ben dus net zo erg.

Voorkeuren en vooroordelen

Maar waar hebben die voorkeuren of vooroordelen dan mee te maken? Als je er wetenschappelijk naar gaat kijken zit het zo: om dingen te onthouden, maakt je brein correlaties met bepaalde zaken. Op die manier creëer je als het ware ezelsbruggetjes.

Vaak hebben deze ezelsbruggetjes ook evolutionair voordeel. Als je bijvoorbeeld moet kiezen tussen bloemen en insecten, kies je voor de bloem. Waarom? De bloem ruikt lekker en zal je niet snel steken. Een wesp daarentegen zoemt irritant en steekt. Dit kun je ook verder doortrekken op de seksen.

Wat kun je tegen onbewust seksisme doen?

Wat doe je eraan? De eerste stap is natuurlijk bewustwording. Word je bewust van het feit dat je een man of vrouw voor je ziet als je aan bepaalde functies of gevoelens denkt. De wereld is niet zwart wit. Maak het onbewuste bewust. In de media, bij carrièrekeuzes, kinderen, de buren, vrienden en vooral jezelf. Onbewust of niet, seksisme is een beperking, dus laten we er vanaf nu iets aan doen.

Reageer op artikel:
Iedereen, en dus ook jij, is (onbewust) seksistisch
Sluiten