Rutger Houweling
Rutger Houweling Fotografie 25 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

#ONCE: bezoek de indrukwekkende foto-expositie van Jimmy Nelson​ en steun Stop Kinderarbeid​

Kinderarbeid komt wereldwijd in grote mate voor en is een serieus probleem. Miljoenen kinderen werken dag in, dag uit, vaak onder ongezonde en gevaarlijke omstandigheden. Mede daarom zijn Nederlandse initiatieven zoals Stop Kinderarbeid zo belangrijk. En jij kunt natuurlijk ook een steentje bijdragen. Door bijvoorbeeld de gratis foto-expositie ‘You can only be a child #ONCE’ te bezoeken.

Jij hebt goud in handen

Eerder dit jaar schakelde Stop Kinderarbeid fotograaf Eelco Roos in om kinderarbeid in Oeganda te documenteren. En dan met name de kinderen die in goudmijnen werken. De elektronicasector is namelijk één van de grootste afnemers van goud en de kans is dan ook groot dat je met dit artikel letterlijk goud in handen hebt.

Om deze campagne een vervolg te geven heeft Stop Kinderarbeid de handen geschud met de wereldberoemde fotograaf Jimmy Nelson. Jimmy is onder andere bekend van het boek ‘Before They Pass Away’.

You can only be a child #ONCE

Jimmy Nelson pakt het anders aan dan Eelco. Waar Eelco de wereld van werkende kinderen documenteert heeft Jimmy kinderen in een Kinderarbeidvrije-zone geportretteerd. Deze expositie laat dan ook goed zien wat het voor kinderen betekent om écht kind te kunnen zijn. En dat het écht wel mogelijk is om kinderarbeid uit de wereld te krijgen.

#ONCE benadrukt op een positieve wijze dat je maar één kans hebt om kind te zijn. Een kinderarbeidvrije-zone zijn gebieden, zoals een dorp of streek, waar iedereen ervan overtuigd is dat geen kind hoort te werken en ieder kind naar school moet kunnen gaan. Uit ervaring laat Stop Kinderarbeid dan ook zien dat het werkt, niet alleen in Oeganda maar ook in andere landen in Afrika, Azië en Latijns Amerika.

Jimmy Nelson over zijn reis naar Oeganda

Jimmy Nelson ziet de reis als zijn leukste reis in jaren, maar heeft hem tegelijkertijd erg geraakt. “Ik wil de perceptie graag omkeren, want ik ben van mening dat al die negatieve beelden niet werken om een constructieve boodschap goed over te brengen. Deze negatieve beelden zijn makkelijk te maken, dat kan iedereen met een telelens.

Ik hoop dat veel mensen de expositie komen bekijken en ik wil zo snel mogelijk terug om het resultaat te delen met de kinderen.

Het ging tijdens de reis ook vooral om lol maken met de kinderen. De woorden op de bordjes en het gevoel wat uit de kinderen zelf kwam maakte het steeds intenser en emotioneler. Het laat je beseffen dat het echt om het kind gaat. Het kind dat overal op de wereld hetzelfde is, maar zo beïnvloed wordt door de omstandigheden. Zij moeten een eerlijke kans krijgen,” aldus Jimmy Nelson.

Bezoek de foto-expositie en teken de petitie

Geloof je in dit initiatief en wil je Stop Kinderarbeid een handje helpen? De foto-expositie is van 7 oktober t/m 27 november gratis te bezoeken in de conceptstore Hutspot, aan de Van Woustraat 4 in Amsterdam. Kijk op www.goudinhanden.eu voor meer informatie en teken de petitie.

Wil je overigens je fotografie skills naar een hoger niveau tillen? Check dan deze zeven handige fotografietips van Jimmy Nelson. Of bekijk onze video met Eelco Roos.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
#ONCE: bezoek de indrukwekkende foto-expositie van Jimmy Nelson​ en steun Stop Kinderarbeid​
Sluiten