Ondernemende studenten opgelet! De wereld 100% verbeteren met de 1% student battle

De 1% student battle is een gaaf initiatief waarbij studenten worden uitgedaagd hun skills en vaardigheden in te zetten voor sociaal ondernemers wereldwijd. Acht studententeams krijgen de kans van hun leven om een uitdagende business case van een sociaal ondernemer in een ontwikkelingsland op te lossen. Na het oplossen van de case zal elk team een crowdfunding-campagne uitvoeren. Op 5 juni 2015 zal de finale tussen de acht studententeams plaatsvinden, waarbij het winnende team het project daadwerkelijk zal gaan bezoeken om daar de door hun ontwikkelde oplossing te implementeren. En het mooiste van het verhaal is nog wel dat de inschrijvingen voor de 1% student battle nog open zijn!

Maar wat houdt dat dan in, die student battle? Het initiatief bestaat in totaal uit acht projecten, waarbij voor elk project een studententeam benodigd is om een case uit te werken. Hieronder staan de acht projecten uitgelicht.

Ontwikkeling Smart Jacket in Kenia

Om voor een betere protectie van de motorrijder in Kenia te zorgen, is de Smart Jacket ontworpen. Dit is een veiligheidshes voor motorrijders die beschikt over geïntegreerde knipper- en remlichten. Voor deze case wordt van de studenten verwacht dat zij de Keniaanse start-up Cladlight ondersteunen door te onderzoeken hoe Cladlight het ontwerp van de Smart Jacket en van toekomstige producten kan optimaliseren.

ICT Onderwijs in Tanzania

Bij deze case wordt ondersteuning aan Viafrica geboden. Zij werken al meer dan tien jaar aan het verbeteren van het onderwijs in Tanzania. Aangezien ook dit land met zijn tijd mee moet gaan om aansluiting met de rest van de wereld te maken, wordt hierbij de nadruk gelegd op ICT-onderwijs. De vraag die centraal staat in deze case is welke middelen kunnen worden ingezet om docenten op regelmatige basis te bereiken en ze effectiever om te laten gaan met de beschikbare middelen.

Koraaltuinieren in Thailand

Een veelbesproken issue is de bedreiging van de koraalriffen door menselijk gedrag zoals vervuiling, overbevissing en ongereguleerde bouw. Één van de landen waar koraalriffen worden aangetast is Thailand. De afbreuk van het koraal heeft directe gevolgen op zaken als CO2-waarden, lokale vissers en toerisme. Om deze gevolgen wat te beperken zet Coral Gardening zich in om samen met lokale partners kunstmatige riffen te bouwen. De case waar de studenten antwoord op moeten geven, is welke materialen en technieken Coral Gardening kan ontwikkelen om deze riffen zo snel en duurzaam mogelijk te bouwen.

Outsourcing Kenia – bereiken klanten EU en VS

In de plaats Turkana, wat vlakbij het grootste vluchtelingenkamp in Kenia ligt, is een startup in samenwerking met de Ampion Venture Bus en twee Duitse IT-ondernemers aan de slag. Gezamenlijk werken zij aan het creëren van werkgelegenheid in dergelijke rurale gebieden en kunnen hierbij hulp altijd gebruiken. De vraag die de studenten in deze case meekrijgen is welke strategie de startup kan gebruiken om hun klanten in de EU en VS via hun outsourcing capaciteiten te bereiken.

Opschalen recycling Mozambique

In Beira, Mozambique is Terra Nova het enige sociaal afvalverwerkingsbedrijf dat operationeel is. Van het organische restafval maken zij compost. Terra Nova is sinds 2009 in het gebied actief en in 2015 willen zij opschalen om de compost toegankelijk te maken tegen een goede marktprijs. Bij dit opschalen is de hulp van de studenten nodig en die zullen dan ook uitzoeken hoe Terra Nova het recycling proces zo goed mogelijk kan opschalen om het gebruik van compost door boeren te bevorderen.

Naast deze vijf projecten zijn er nog drie andere toffe projecten die lopen, namelijk het opknappen van favela’s in Brazilië, helpen bij het opzetten van een tweede Barraco#55 in Brazilië en het helpen bij het registeren van klanten bij een visserij platform in Kenia.

Doe mee

Dus, doe mee! Je hebt nog tot en met 30 maart 2015 om je aan te melden! Stel een team van drie tot vijf studenten samen en stuur jullie creatieve pitch in. Stel dat jouw team met kop en schouders boven de competitie uitsteekt en jouw team de eerste prijs in de wacht sleept, dan ga jij naar één van die ontwikkelingslanden toe voor één van de vetste ervaringen van je leven. Lees hier meer over de spelregels en hoe je kunt deelnemen aan dit toffe project, of schrijf je hier in als je al helemaal verkocht bent!

Reageer op artikel:
Ondernemende studenten opgelet! De wereld 100% verbeteren met de 1% student battle
Sluiten