Onderzoek Harvard toont aan waaróm je grijs haar krijgt van stress

Stress geeft je grijze haren. Dat is niet alleen iets dat spreekwoordelijk wel eens wordt gezegd, maar is ook in verschillende onderzoeken bewezen. Recent onderzoek heeft echter de verrassende reden boven water gehaald waarom je grijs haar krijgt van stress.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een groep wetenschappers van Harvard. De bevredigende uitkomst van het onderzoek heeft de onderzoekers vast geen grijze haren gegeven.

Barack Obama grijs haar onderzoek stress
Barack Obama, inmiddels grijs (Bron: ANP / EPA/ Fazry Ismail)

Stress geeft je grijze haren

Er zijn verschillende verhalen en anekdotes te vinden waarin naar voren komt dat stress je grijze haren bezorgt. Denk bijvoorbeeld aan foto’s van Barack Obama voor- en na zijn presidentschap. Onderzoekers van Harvard University hebben niet alleen bewezen dat stress je inderdaad grijze haren bezorgt, maar hebben ook uitgevonden waardoor dit komt. Hoe ze dit ontdekten? Dankzij experimenten met muizen.

Het onderzoek van Harvard University is te lezen via Science Daily. Een wetenschappelijk onderzoek lezen is echter nogal taai, saai en misschien stressvol. Om je die paar grijze haren te besparen zullen we je in het kort uitleggen hoe de vork in de steel zit.

Tim Cook
Ouderdom, genen of stress? (Bron: ANP / Mandel Ngan / AFP)

Waarom grijs haar door stress?

Volgens de onderzoekers heeft het grijs worden door stress te maken met ons orthosympatische zenuwstelsel. Deze wordt ook wel het sympathische zenuwstelsel genoemd. Dit zenuwstelsel is een deel van ons autonome zenuwstelsel dat organen op een bepaalde wijze beïnvloedt om arbeid uit te kunnen voeren dat energie kost. Dit mechanisme activeert onze ”vechten of vluchten”-reactie met betrekking tot gevaar

Wanneer je stress ervaart is het orthosympatische zenuwstelsel erg actief. Die activatie is goed, aldus onderzoeker Ya-Chieh Hsu. De zogenaamde noradrenaline die vrij komt zorgt er voor dat we snel reageren zonder hierbij na te denken. De zelfde noradrenaline is volgens het onderzoek slecht voor onze melanocyte stamcellen, waardoor ze verloren gaan. Deze cellen zitten in haarzakjes en bepalen haarkleur. Op deze manier kan veel stress er voor zorgen dat de haren vroegtijdig pigment verliezen.

Experiment met muizen geeft het antwoord

De wetenschappers hebben deze ontdekkingen gedaan door experimenten uit te voeren met muizen. Dat is de minder gezellige kant van dit verhaal. De muizen werden blootgesteld aan verschillende typen stress: fysieke beperkingen, fysieke pijn en psychologische angst. Al deze typen stress gaven de muizen grijs haar.

muizen laboratorium onderzoek grijs haar stress
Muizen in een lab (Bron: ANP / AFP PHOTO / Philippe Merle)

Of het effect exact hetzelfde is bij mensen is natuurlijk niet compleet uit te sluiten. Dat is een van de beperkingen van het onderzoek. Meer lezen? Check het onderzoek dan hier.

Reageer op artikel:
Onderzoek Harvard toont aan waaróm je grijs haar krijgt van stress
Sluiten