Onderzoek: stoppen met roken? Trip eens op paddo’s!

Onderzoekers van de Johns Hopkins University denken een nieuwe manier gevonden te hebben die mensen helpt te stoppen met roken. De oplossing: drugs waarvan je gaat hallucineren! Vijftien testpersonen volgden gedragstherapie, met als onderdeel het slikken van psilocybine (de werkzame stof in paddo’s). De proefpersonen kregen in een gecontroleerde omgeving een dosis en chillden ‘m daarna met relaxte muziek. Hoe meer de mensen opgingen in hun trip, des te meer kans hadden ze om te stoppen met roken.

Waarom ze nou precies de drugs erbij gegooid hebben lijkt niet helemaal duidelijk. Dachten de onderzoekers misschien ‘we moeten het voor onszelf ook een beetje leuk en spannend maken’? Niet echt: op zichzelf klinkt het onderzoek nogal bizar maar het is onderdeel van een groter researchprogramma, dat kijkt of hallucinogene middelen ook gebruikt kunnen worden om psychische stoornissen te behandelen.

Maar goed: de resultaten zijn behoorlijk positief. Nicotinepleisters hebben na een half jaar in 35 procent van de gevallen een positief effect, terwijl de behandeling met psilocybine in tachtig procent van de gevallen een gunstig resultaat opleverde.

Wat het aandeel van de hallucinogene stof was is nog niet helemaal duidelijk. Natuurlijk is het makkelijker om te stoppen met roken als je gesteund wordt door een heel team. Het onderzoek gaat overigens door, met grotere controlegroepen en MRI-scans om te zien wat er precies in de hersenen van de proefpersonen gebeurt. Hoe cool het ook klinkt, probeer het niet zelf!

Reageer op artikel:
Onderzoek: stoppen met roken? Trip eens op paddo’s!
Sluiten