Ilona Braam
Ilona Braam Pop-Culture 2 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Studeren via Twitter maakt leerlingen “dommer”

Elke nieuwe generatie die geboren wordt heeft weer met andere dingen in het dagelijkse leven te maken en lijkt een andere manier te prefereren om les te krijgen. Daarom zijn scholen constant bezig met het aanpassen van hun lesmethodes en om deze beter te laten aansluiten op het leven van de leerlingen. Zo zijn ze in Italië fanatiek bezig met Twitter en doen daar zo’n 250 scholen mee aan de tweet gebaseerde manier van lesgeven TwLetteratura (TwL). Een nieuw onderzoek lijkt echter aan te tonen dat leren via Twitter helemaal niet zo’n geweldige methode is en dat leerlingen er juist lager door scoren.

Eerste grootschalige onderzoek invloed Twitter

Het onderzoek is uitgevoerd door de economie en financiën afdeling van de Catholic University of the Sacred Heart in Milaan. De onderzoekers geven aan dat het de eerste keer is dat er op grote schaal is gekeken naar de daadwerkelijke invloed van Twitter op de prestaties van de leerlingen. In het onderzoek ging het specifiek om het lezen, onthouden en begrijpen van het literaire werk Il fu Mattia Pascal van nobelprijswinnaar Luigi Pirandello. Zo’n 1.465 leerlingen van 70 verschillende Italiaanse middelbare scholen deden mee en werden in de gaten gehouden in 2016 en 2017.

Twitter

Lagere scores

Tijdens het onderzoek gebruikte de controlegroep traditionele methoden om het boek te bestuderen, terwijl de testgroep Twitter gebruikte om het te lezen en over het werk te discusssiëren. Helaas bleek na het testen van de studenten dat Twitter een nogal slechte invloed had op de scores. Ze bleken namelijk gemiddeld 25 tot 40 procent lager te zijn dan die van de controle groep.

Twitter slechter voor bepaalde groepen

Opvallend was dat Twitter bij bepaalde leerlingen extra desastreus leek te werken. Zo zorgde het social media platform voor extra lage cijfers bij vrouwen, leerlingen met doorgaans hoge cijfers, leerlingen van het hoogste niveau en leerlingen die in Italië waren geboren. Waarom dat zo was, is verder (nog) niet onderzocht. Mogelijk zijn deze groepen over het algemeen minder bezig met Twitter en zijn ze daardoor niet gewend aan het werken met het platform.

Twitter om te studeren lijkt dus niet echt een goed idee te zijn. Zelfs niet voor de jeugd van tegenwoordig. Wat je wel goed op Twitter kunt doen is hints van Netflix ontcijferen. De streamingdienst is namelijk aan het hinten geweest naar de komst van de hitserie Glee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CNET

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Studeren via Twitter maakt leerlingen “dommer”
Sluiten