Daniel Koster
Daniel Koster 4 apr 2016

Onderzoek wijst uit: taalverbeteraars zijn minder leuke mensen

Diegene die het ziet als zijn taak om het internet op te gaan en mensen die (grammaticale) fouten maken te wijzen op deze fouten staat bekend als een ‘Grammar Nazi’. Je ziet dikwijls deze personen via Facebook reageren op content of comments van andere mensen. Maar wat zegt het over iemand als ‘ie het niet kan laten om de spelling van andere mensen te corrigeren? Een onderzoek werpt hier licht op. Wat blijkt, taalverbeteraars zijn zo leuk nog niet!

Het onderzoek

Het desbetreffende onderzoek werd door een groep onderzoekers aan de universiteit van Michigan uitgevoerd. Voor dit onderzoek werden 83 respondenten aan de tand gevoeld. Zij kregen eerst een persoonlijkheidstest op de vijf persoonlijkheidsdimensies. Vervolgens kregen ze één van de drie e-mails voorgeschoteld. Eentje bevatte spelfouten, eentje kende grammaticale fouten en eentje geen fouten. Na het lezen van één van de mails moesten de participanten de schrijver van de mail beoordelen op zaken als ‘intelligentie’ en ‘vriendelijkheid’. De resultaten zijn opmerkelijk te noemen met betrekking tot de taalverbeteraars!

Taalverbeteraars: het zijn minder leuke mensen

Het onderzoek vond een negatieve invloed van fouten in grammatica en spelling op de evaluatie van de schrijver van de mail. In andere woorden: als iemand spel- en grammatica fouten maakt, dan wordt de schrijver hierdoor negatiever beoordeeld. Het opvallende was echter dat dit voor extraverte respondenten minder tot niet het geval was. Zij lazen door de fouten heen. Mensen die echter als onaardig uit de persoonlijkheidstest kwamen waren meer naar grammaticale fouten aan het kijken en beoordeelde de schrijver van de mail hier significant negatiever op. Introverte mensen die meer gewetensvol zijn letten daarentegen juist meer op spelfouten en ook zij beoordeelden de schrijver van de mail negatiever. Kortom, die taalverbeteraars op het wereldwijde web zijn minder leuke mensen!

Waarom zijn taalverbeteraars minder leuke mensen?

Maar wat is nou de reden dat mensen met een bepaald minder leuk karakter het niet kunnen laten om taal en spelling te corrigeren? Extraverte mensen kunnen hier doorheen kijken en beoordelen de persoon achter de tekst niet als een minder persoon. Andere, minder leuke mensen kunnen dat simpelweg niet. De wetenschappers vinden het lastig om te verklaren waarom. Het zou kunnen dat introverte mensen meer op spelfouten letten omdat ze mensen dan als slordig bestempelen en dat zelf niet kunnen begrijpen. Het zou daarnaast kunnen dat mensen die onaardig zijn mensen die grammaticale fouten maken dommer vinden en die zodoende als mindere mensen evalueren. Dus, word jij voor de zoveelste maal via het internet op je vingers getikt? Realiseer je dan dat de mensen die dat doen waarschijnlijk toch niet écht jouw type persoon zijn!

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit: taalverbeteraars zijn minder leuke mensen
Sluiten