Onderzoek: zware smartphonegebruikers worden angstig zonder mobiel

California State University vroeg studenten hun telefoon in te leveren, en anderen om ‘m uit te zetten. De studenten namen plaats in een collegezaal zonder enige vorm van afleiding (geen raam, geen klok, niets!) en moesten elke twintig minuten een testje invullen, waarin ze aangaven of ze stress of angst voelden.

De studenten werden in drie groepen verdeeld, afhankelijk van hoeveel ze gebruik maken van mobiele devices. Zware gebruikers (25 uur per dag of meer), medium (elfenhalf uur) en licht (vier uur). ‘Ho eens even WANT, 25 uur per dag kan niet!’ Dat klopt, maar elke handeling werd in deze som meegenomen. Als de student een uur zat te Whatsappen terwijl hij/zij ook naar muziek luisterde telde het als twee uur.

Nu dat misverstand uit de wereld is geholpen: alle deelnemers begonnen ongeveer met hetzelfde ‘angstniveau’. Bij de tweede test, twintig minuten later, bleken de zware en gemiddelde gebruikers een stuk angstiger dan de lichte gebruikers. Bij de gemiddelde gebruikers zakte dit bij de derde test weer weg, terwijl de zware gebruikers steeds zenuwachtiger werden. De lichte gebruikers kon het niet zo veel schelen dat ze even smartphoneloos waren.

 
Opvallend is dat de zware gebruikers die hun telefoon hadden uitgezet ongeveer net zo nerveus waren als degenen die ‘m, hadden afgestaan. De gemiddelde gebruikers die hem even hadden uitgezet bleken minder zenuwachtig dan degenen die hem hadden ingeleverd. Die dachten vast: ‘Ach, over een uurtje kan ik weer online!’ Dat zie je in de grafieken hieronder: de bovenste toont de mensen die hun telefoon helemaal kwijt waren, de onderste showt de mensen die ‘m uit hadden staan.

 
De conclusie van het onderzoek is dat mensen die veel tijd besteden aan hun devices behoorlijk gestrest worden als ze niet online kunnen, ook al weten ze dat ’t over een uurtje wel kan! De onderzoekers noemen het een ongezonde ontwikkeling. Aan de andere kant is een uur in een stille collegezaal zitten natuurlijk behoorlijk vervelend! Misschien hebben sommige mensen nu eenmaal meer afleiding nodig dan anderen.

Reageer op artikel:
Onderzoek: zware smartphonegebruikers worden angstig zonder mobiel
Sluiten