Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 15 dec 2014

Onderzoekers checken wie het meeste risico neemt; mannen of vrouwen

Zijn het nou mannen of vrouwen die meer risico nemen? Dat hangt er vanaf hoe je het gaat meten. Als je bijvoorbeeld naar het verkeer kijkt is de kans groot dat je op mannen uitkomt. En als je naar shoppen kijkt zijn het vaak vrouwen die meer uitgeven dan ze eigenlijk zouden moeten doen. Natuurlijk zijn dit stereotypes en voelt een grote groep mensen zich nu beledigd. Daarom heeft een groep Engelse onderzoekers het verschil in risico nemen getest aan de hand van de Darwin Awards. Deze awards worden uitgedeeld aan mensen die een buitensporig risico nemen.

 
Een goed voorbeeld van zo’n buitensporig risico zijn de twee Rotterdamse dudes die rennend een intercity wilde inhalen op Rotterdam Centraal. Dit is al niet zo’n sterk idee, maar zeker niet als er driehonderd man op het perron staat. De dudes belandde dus al snel tussen de rails, waar het uiteindelijk niet goed afliep. Toch weet men nog niet precies of dit soort risico alleen door mannen wordt genomen. Om te kijken wat het verschil is in risico nemen tussen mannen en vrouwen hebben de onderzoekers gekeken naar alle darwin awards van de afgelopen twintig jaar.

Bij dit onderzoek hebben ze alleen de mensen meegerekend die door het nemen van buitensporig risico zijn overleden. van alle 431 Darwin Award winnaars zijn er in totaal 318 overleden. Van deze overleden personen is 282 (88,7 procent) man en 36 vrouw (11,3 procent). Volgens Isaacs die het onderzoek leidde is hierdoor de verwachting van de hypothese uitgekomen. Isaacs zegt: “Mannen zijn idioten en idioten doen domme dingen.”

 
Toch zijn er nog wel een paar variabelen die de uitkomsten van dit onderzoek verstoren. Zo nomineren vrouwen sneller mannen voor een Darwin Award. Maar dat zou ook kunnen komen doordat mannen niet snel het buitensporige risico van hun acties inzien. Het onderzoek maakt in elk geval duidelijk dat mannen meer risico nemen dan vrouwen. Alleen is het niet helemaal duidelijk waarom. Hier gaat de groep onderzoekers zich nu in verdiepen.

Reageer op artikel:
Onderzoekers checken wie het meeste risico neemt; mannen of vrouwen
Sluiten