Onderzoekers vinden 100 jaar oud notitieboek op de zuidpool, aantekeningen van fotograaf George Murray Levick

Zoals je waarschijnlijk wel weet was de expeditie van de Noor Roald Amundsen in 1911 de eerste keer dat mensen de zuidpool wisten te bereiken. Misschien nóg wel bekender is het verhaal van de Brit Robert Scott: zijn expeditie bereikte een paar weken later de zuidpool, vond daar een Noorse vlag en op de terugreis vroren Scott en zijn vier collega’s jammerlijk dood.

WANT_LEVICK
 
De totale onderneming van Scott was natuurlijk een stuk groter: in totaal was er 65 man bij betrokken. Matrozen, wetenschappers en technici die wel meewerkten maar zelf niet helemaal naar de zuidpool zouden reizen. Onder hen was George Murray Levick, een arts die in zijn tijd op Antarctica pinguïns bestudeerde. Levick (op de foto hierboven de tweede van rechts) was ook een verwoed fotograaf en probeerde zo veel mogelijk vast te leggen; zijn notities schreef hij op in verschillende boeken.

WANT_LEVICK3
 
Toen het expeditieschip Terra Nova vastvroor in het ijs, moest de bemanning gedwongen overwinteren op Antarctica. Levick deed dat met een paar collega’s in een ijsgrot. In dit soort barre omstandigheden is foto’s maken natuurlijk even niet zo belangrijk, en Levick verloor zijn notitieboek. Na de winter smolt het ijs en kon de Terra Nova weer uitvaren.

WANT_LEVICK2
 
Vorig jaar vonden onderzoekers tijdens een dooiperiode een oud, nat boek op Antarctica. Het bleek te gaan om Levicks aantekeningen, inmiddels meer dan honderd jaar oud! De pagina’s zaten aan elkaar vast, maar verder bleek het boekje in uitstekende staat te verkeren. De aantekeningen er in zijn een lijst met foto’s die hij maakte inclusief omschrijvingen, sluitertijden, enz. Het hele verhaal van Levick en de restauratie van zijn notities zie je in dit filmpje.

Wat fantastisch dat men honderd jaar na dato nog zoiets vindt! De foto’s van Levick zijn al erg beroemd, maar de bijbehorende notities geven nog veel meer informatie waarvan men dacht dat het voor altijd verloren was gegaan.

Reageer op artikel:
Onderzoekers vinden 100 jaar oud notitieboek op de zuidpool, aantekeningen van fotograaf George Murray Levick
Sluiten