Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Space 28 nov 2019

Astronomen ontdekken letterlijk onmogelijk groot zwart gat in de Melkweg

Een nieuwe zoekmethode voor het vinden van zwarte gaten in de ruimte heeft zijn vruchten afgeworpen. Astronomen hebben namelijk een bizar groot zwart gat gevonden in de Melkweg.

Het zwarte gat, genaamd LB-1, heeft 68 keer de massa van de zon. En dat is volgens de astronomen erg opmerkelijk, nee, het is zelfs onmogelijk.

Gigantisch zwart gat in de Melkweg ontdekt

Het onderzoek naar het gigantische zwarte gat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. LB-1, zoals het zwarte gat is genoemd, staat 15.000 lichtjaren weg van de aarde. Het gat is gigantisch en heeft bijzonder veel massa. Dit is vreemd, want volgens de bestaande modellen die berekenen hoe sterren zich ontwikkelen is het niet mogelijk dat dit grote zwarte gat in de Melkweg bestaat. Huh?

De Melkweg heeft volgens onderzoekers ongeveer 100 miljoen zwarte gaten. LB-1 is echter twee keer zo massief als voor mogelijk werd gehouden door wetenschappers. Volgens Liu Jifeng, de Chinese wetenschapper en astroloog die het onderzoek leidde, zouden zwarte gaten met een dergelijke massa niet kunnen bestaan in ons sterrenstelsel.

Tot nu toe werd de maximale massa van een zwart gat in ons sterrenstelsel geschat op ongeveer 20 keer de massa van de zon. De ontdekking van de Chinese Academy of Sciences haalt deze theorie dus onderuit.

Melkweg zwart gat LB-1
Een foto de Melkweg (Bron: ANP / Ho / NASA / AFP)

Hoe werd het zwarte gat gevonden?

Zwarte gaten, zoals de naam al doet vermoeden, geven geen licht af. Astronomen moeten dus gebruikmaken van verschillende technieken om ze te detecteren. Zo kijken ze bijvoorbeeld naar het gedrag en de beweging van de sterren in de Melkweg, of naar het gas en stof dat om een zwart gat heen zweeft.

LB-1 werd opgespoord doordat het Chinese team ‘Lamost’ gebruikte: het keek naar de beweging van sterren en probeerde patronen te herkennen in die bewegingen. Het doel daarbij was om te zien of er sterren waren die zich klaarblijkelijk om een onzichtbaar object bewogen. En zo’n ster vonden ze. De ster, die acht keer groter is dan de zon, werd na verdere onderzoeken en observaties gespot met telescopen in Spanje en de VS. Deze gigantische ster bleek zich om het gigantische zwarte gat te bewegen.

LB-1 zwart gat melkweg
(Bron: ANP / EPA / NASA / Jeremy Schnittman)

Dit onderzoek wordt ongetwijfeld opgevolgd door verder onderzoek. Het blijft namelijk de vraag hoe een zwart gat met een dergelijke massa kan bestaan in de Melkweg.

Reageer op artikel:
Astronomen ontdekken letterlijk onmogelijk groot zwart gat in de Melkweg
Sluiten