Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Rides 16 aug 2017

Onderzoekers ontdekken per ongeluk doorbraak in waterstoftechnologie

Waterstof lijkt een goede oplossing omtrent schone energie. Toch treden er nog complicaties op. Het is bijvoorbeeld lastig om de stof veilig te vervoeren. Daar lijkt door een toevallige ontdekking echter verandering in te komen.

Water en aluminiumlegering maakt waterstof

De ontdekking vond plaats in het US Army Research Laboratory op de Aberdeen Proving Ground Maryland. Twee wetenschappers goten water over een nieuwe aluminiumlegering. Tot verbazing van beiden begon het metaal automatisch waterstof af te geven. Aluminium en water kunnen in een reactie waterstof produceren, maar die reactie vindt alleen op extreem hoge temperaturen plaats. Bovendien duurt de reactie uren en ligt de efficiëntie rond de 50 procent.

Bij het experiment in het laboratorium was dat wel flink anders, zo vertelt teamleider Scott Grendahl. “Onze reactie heeft een efficiëntie van bijna honderd procent en de reactie duurt maar drie minuten”, zo vertelt hij. De reactie werkt bovendien geheel automatisch en er zijn geen extreme temperaturen nodig.

Kanttekening

We plaatsen wel nog een kanttekening bij de ontdekking. Deze test is namelijk onder laboratoriumomstandigheden uitgevoerd. Robert Steinberger-Wilckens, die aan de universiteit van Birmingham een onderzoek naar brandstofcellen leidt, heeft dan ook zijn twijfels: “In principe zou dit proces moeten werken. Maar er zijn een hoop dingen die in het laboratorium wel werken en in het ‘echt’ niet”. Desondanks zou dit een stap richting schonere auto’s en dus ook een schonere planeet kunnen zijn.

waterstof

Wil je meer weten over elektrische auto’s die op waterstof rijden? Om te ontdekken of wij vandaag al klaar voor een CO₂-neutrale toekomst zijn testten wij hier de Toyota Mirai, ‘s werelds eerste volledig elektrische sedan die op waterstof rijdt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

New Scientist

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Onderzoekers ontdekken per ongeluk doorbraak in waterstoftechnologie
Sluiten