Rutger Houweling
Rutger Houweling One Minute Want 17 mei 2016
Leestijd: 3 minuten

One Minute WANT: Is de 9,7-inch iPad Pro een laptopvervanger?

Apple maakte vorig jaar de keuze om een 12,9-inch iPad op de markt te brengen. De iPad Pro om precies te zijn. De krachtige tablet zou een vervanger van de laptop kunnen zijn en moest de Pencil ervoor zorgen dat dit dé tablet voor (creatieve) professionals is. Uit verschillende hoeken kregen wij te horen dat de 12,9-inch iPad Pro té groot is om onderweg mee te werken en te beperkt is om als vervanger van de laptop te dienen. Nu ben ik geen ontwerper dus ging mijn hart iets sneller kloppen toen Apple een 9,7-inch iPad Pro presenteerde. Een kleinere variant met nog betere specificaties dan zijn grotere broer. Apple noemt ook dit model een potentiële laptopvervanger dus dat wilde ik graag onderzoeken. Ontdek in één minuut of de 9.7-inch iPad Pro een laptopvervanger is voor iemand die zijn laptop voornamelijk voor internet, tekstverwerking en fotobewerking gebruikt.

Meer video’s van ons zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal:

Is de 9,7-inch iPad Pro een laptopvervanger?

Nee, daar kan ik kort en krachtig over zijn. Simpelweg, omdat de 9,7-inch iPad Pro nog niet van de gemakken is voorzien die ik bij een laptop wel ervaar. Zoals een besturingssysteem dat gebruiksvriendelijker is dan het mobiele besturingssysteem iOS. Je kunt op een laptop beter multitasken en efficiënter werken. Het typen gaat sneller en je schakelt sneller tussen applicaties.

De applicaties die ik dagelijks het meest gebruik (Mail, Chrome, Photoshop en Netflix) zijn in ieder geval wel op de iPad beschikbaar. Dat is dus geen probleem. Toch werkt een programma als Photoshop op een laptop met een losse tekentablet net wat prettiger. Nu kun je dit met Astropad oplossen, maar deze app zorgde voor enige vertraging.

Wel een geweldige tablet

Toch is de 9,7-inch iPad Pro een geweldige tablet. Het scherm is indrukwekkend, het formaat is prettig om mee te werken en zorgt True Tone voor een goede kleurweergave. De vier speakers zorgen ervoor dat de video-ervaring ook wordt verbeterd ten opzichte van andere tablets of laptops. Voor e-mail en tekstverwerking werkt het Smart Keyboard te gek, maar maken de Pencil en het externe toetsenbord de ultieme beleving nog duurder. De goedkoopste 9,7-inch iPad Pro (32GB) kost 689 euro, maar kost de Pencil 109 euro en het Smart Keyboard zelfs 169 euro extra. Het toetsenbord is wel een accessoire die ik aanraad. De Pencil is alleen noodzakelijk als je onderweg beelden wilt bewerken.

Ideaal voor de (grafische) ontwerper, niet voor de ‘normale’ tabletgebruiker

De 9,7-inch iPad Pro is dan ook een goede keuze voor een (grafische) ontwerper die on the go nog wat werk wil verrichten. Want krachtig genoeg is de tablet zeker. Je kunt er zelfs 4K-video’s mee editen. Maar voor de ‘normale’ tabletgebruiker blijft de oudere iPad Air 2 een prima keuze. Die tablet is ook licht en krachtig genoeg om mee te werken. Of koop een nieuwe MacBook Air, daar kun je ook prima mee uit de voeten.

Tot slot: bewerkt beeld vs. origineel

Dit bewerkte beeld met de 9,7-inch iPad Pro wilde ik jullie niet ontnemen. Hiervoor heb ik de app Pixelmator gebruikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
One Minute WANT: Is de 9,7-inch iPad Pro een laptopvervanger?
Sluiten