Rutger Houweling
Rutger Houweling One Minute Want 4 feb 2018
Leestijd: 4 minuten

One Minute WANT: Zorgt VanMoof voor de beste e-bike voor in de stad?

Een e-bike is super populair. Het kost net wat minder energie om van A naar B te komen. En dat is in het hedendaagse drukke tijdperk exact wat mensen willen. De elektrische fiets van VanMoof, de Electrified S is er dan ook één die je in de gaten moet houden. Wij hebben ‘m getest.

De VanMoof Electrified S is dé e-bike voor in de stad

Om eerlijk te zijn heb ik nooit veel met elektrische fietsen gehad. Ik vind vond ze niet mooi en wil geen futuristisch design. Daarnaast kan een beetje lichaamsbeweging geen kwaad dus waar is een e-bike dan goed voor?

Ik zal wel niet de doelgroep zijn, want het gaat lang niet slecht met de verkoop van elektrische fietsen. Vooral in de doelgroep 60+ zijn zogenoemde e-bikes rete-populair. Maar toen het Nederlandse VanMoof de nieuwe Electrified S presenteerde werd ik toch nieuwsgierig. Alle grote (internationale) techmedia schreven erover en The Verge schreef zelfs “This must be what Superman feels like.” Daarom belde ik oprichter Taco Carlier en mocht de Electrified S een tijdje lenen. Taco waarschuwde mij al dat ik naderhand niets anders meer wilde. Dat geloof ik niet zomaar en sprong op de e-bike. Check in onze One Minute WANT of de Electrified S écht een WANT voor iedereen is.

Zet de VanMoof Electrified S dé fietsenwereld op z’n kop?

Het antwoord op deze vraag is simpel. Ja! Dit is hoe je een elektrische bike ontwerpt. Al snel wilde ik niet meer terug naar een ‘normale’ stadsfiets. Simpelweg, omdat qua design de Electrified S niet van een ‘normale’ stadsfiets te onderscheiden is en trapondersteuning écht chill is. Dat het om trapondersteuning gaat is wel goed om te benadrukken. De Electrified S werkt dus niet zoals een scooter waarbij je aan de gashendel draait. Je moet zelf het werk leveren, maar de elektrische bike helpt je met vooruitkomen. Tot een snelheid van 25 kilometer per uur. Want harder mag nou eenmaal niet in Nederland.

Sleutels zijn met deze e-bike verleden tijd

Het tijdperk waarop wij onze sleutels overbord kunnen gooien begint langzamerhand aan te breken. Meer huizen worden van slimme sloten voorzien die je met je vingerafdruk of smartphone ontgrendelt en dat geldt ook voor de Electrified S. Het slot open je met de speciale VanMoof app of via bijgeleverde afstandsbediening. Ontdekt de bike dat je in de buurt bent, dan springt de Electrified S automatisch aan. Je hebt dan vier seconden om op het digitale touchpad dashboard in het frame te drukken om ‘m te openen. Op dit digitale dashboard vind je overigens ook de fietssnelheid, de status van de batterij en de motor.

Het GSM en Bluetooth trackingsysteem

Met de app kun je overigens meer dan de e-bike ontgrendelen. Je kunt bijvoorbeeld de lampen bedienen, de snelheidsinstellingen aanpassen en kun je ‘m via het speciale GSM en het Bluetooth trackingsysteem altijd terugvinden. VanMoof heeft voor een GSM trackingsysteem in plaats van een GPS trackingsysteem gekozen omdat dit systeem een stuk accurater is. Elke fiets is dan ook met een simkaart van Vodafone voorzien waar een gebruiker niets voor hoeft te betalen.

De ingebouwde accu: handig of onhandig?

Sommigen zullen het onhandig vinden, zo’n ingebouwde accu. Dat zijn vooral de mensen die twee/drie/vier hoog wonen. Want dan moet je de bike omhoog tillen om ‘m op te laden. Gelukkig weegt-ie maar 18,4 kilogram, omdat de fiets van geanodiseerd aluminium is gemaakt. Gezien het bereik van zo’n honderdtwintig kilometer met een volle accu hoef je ‘m niet elke dag op te laden. Misschien moet je je baas aardig aankijken of je ‘m op kantoor even in het stopcontact mag pluggen. Daar doet hij of zij vast niet moeilijk over.

Uiteindelijk zorgt de stille voorwielmotor ervoor dat je de elektrische motor praktisch niet hoort en de elektrische fiets niet van een stadsfiets te onderscheiden is. En dankzij de boostknop heb je het gevoel dat je over het wegdek vliegt. Dit is weer handig bij een heuvel of een snelle start bij het stoplicht.

De enige drempel: de prijs

Het prijskaartje is de enige drempel waar ik persoonlijk met de VanMoof Electrified S niet overheen kom. Vanaf 2998 euro is de bike hier te bestellen. Dus op de vraag of wij jou een Electrified S zou aanraden kunnen we vol glorie ‘JA’ antwoorden, maar dan moet je wel 2998 euro voor een fiets over hebben. En dat is niet mis. De nieuwste versie beschikt wel over een turbo booster.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
One Minute WANT: Zorgt VanMoof voor de beste e-bike voor in de stad?
Sluiten