Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 1 sep 2018

Dit is hoe de OnePlus 6 in de fabriek tot leven komt

We hebben dit jaar al behoorlijk wat smartphones voorbij zien komen en één die het bijzonder goed doet is de OnePlus 6. Zo versloeg het toestel in snelheidstesten de Samsung Galaxy S9, welke op zijn beurt ook weer sneller bleek te zijn dan de iPhone X. Wat vooral opmerkelijk is aan de OnePlus 6, is dat hij ondanks premium specificaties toch een stuk minder kost dan veel van de andere vlaggenschepen. Hoe doen ze dat? Android Central nam een kijkje in de OnePlus fabriek in de buurt van het hoofdkantoor in Shenzhen om precies te bekijken hoe het toestel geproduceerd wordt.

Middenframe boren en beplakken

Het productieproces begint met het middenframe, dat geproduceerd wordt in een fabriek die een paar kilometer verderop staat. Als eerste stap worden er gaten in het frame geboord en wordt vervolgens het display erop gelijmd. Het geheel wordt een tijdje in een case geplaatst, zodat de lijm goed en gelijkmatig kan hechten.

OnePlus 6 productie
OnePlus 6 productie
OnePlus 6 productie

USB-C poort en haptische motor

Als het scherm eenmaal goed vast zit, is het tijd om de oplaadpoort te installeren. Dit is een USB-C poort en wordt aan de achterkant aangesloten. Daarna is de haptische motor aan de beurt. Deze komt ook aan de achterkant terecht, links van de USB-C poort. Vervolgens wordt het toestel in wording gekoppeld aan een machine, die checkt of er niks mis is met het display. Verschillende kleuren en scènes komen voorbij tijdens het testen en als alles goed bevonden wordt, krijgt het ding een plekje in een case. Hierin is een groot deel van het scherm bedekt om beschadigingen te voorkomen.

OnePlus 6 productie
OnePlus 6
OnePlus 6 productie

Moederbord en camera’s

Daarna is het tijd voor de camera en het moederbord. De camera sensor een krijgt een plekje op het moederbord. Op het moederbord vinden we verder ook de welbekende Snapdragon 845 chipset,  de UFS 2.1 flash memory module, het werkgeheugen en de wifi en baseband modems. Nadat de camera module is vastgemaakt, wordt het moederbord geplaatst in de telefoon en krijgt ook de selfiecamera zijn plekje.

OnePlus 6 productie
OnePlus 6 productie

OnePlus 6 met waterschade?

Nadat het moederbord vast zit aan het groeiende OnePlus 6 geraamte, is het tijd om FPC connectors voor het display, de 3,5 mm headphone jack en de USB-C poort eraan te koppelen. Aan de onderkant van het toestel vinden we een vierkant stukje papier, dat op één van de datakabels is geplaatst. Dit dient als een soort indicator van waterschade. Wanneer het papiertje rose wordt, betekent het dat het toestel in wording in contact is gekomen met water.

OnePlus 6 productie
OnePlus 6 productie

Frame en batterij plaatsen

Vervolgens scant een machine de schroeven en andere componenten van het toestel om er zeker van te zijn dat er geen defecten zijn en dat alles aan de standaarden voldoet. Al de toestellen die de test overleven krijgen aan de bovenkant een plastic frame bij de antenne en ook aan de onderkant komt eenzelfde soort frame bij de USB-poort en de headphone jack. Hiermee zijn we aan het einde gekomen van het montage proces en is het tijd om de batterij in het toestel te stoppen.

OnePlus 6 productie
OnePlus 6 productie
OnePlus 6 productie

Glazen achterkant en klaar is kees

Uiteraard moet de smartphone nu nog dichtgemaakt worden met de glazen achterkant. Het glas zelf wordt weer door een externe leverancier verzorgd. Voordat het achterkantje vast wordt gezet, moet eerst de kabel van de vingerafdruk sensor eraan worden gekoppeld. Daarna krijgt de camera module nog een beschermend kapje. Met een machine wordt de achterkant vervolgens vastgezet, terwijl een andere machine nog over de zijkanten van het toestel rolt om ervoor te zorgen dat alles goed vast zit.

OnePlus 6 productie
OnePlus 6 productie
OnePlus 6 productie

Testen, testen en nog eens testen

Nu is de OnePlus 6 in principe klaar, maar hij moet nog even in de fabriek blijven hangen. Het toestel wordt nu namelijk onderworpen aan verschillende testen. Zo wordt onder andere het display getest en wordt er gekeken of de kleuren goed worden weergegeven. Ook de camera en batterij moeten zichzelf bewijzen en het toestel moet verder ook nog een vibratie test overleven.

OnePlus 6 productie
OnePlus 6 productie

Verpakken en verschepen

Na de testen krijgt de smartphone nog een dun laagje plastic over zich heen en mag hij in de OnePlus box verdwijnen. Blijkbaar worden de labels aan de achterkant van de box allemaal met de hand vastgemaakt. Wat een werkje, terwijl het lijkt op een taak die een machine ook snel even zou kunnen doen. Nu is de OnePlus 6 echt klaar en is het tijd om de dozen in containers te verschepen naar de verschillende verkooppunten.

OnePlus 6 productie
OnePlus 6 productie
OnePlus 6 productie

Hoewel de OnePlus toestellen steeds een tikkeltje duurder lijken te worden, blijft het toestel nog wel een stuk goedkoper dan vlaggenschepen van andere smartphonemakers. Toch moet OnePlus oppassen, want Xiaomi lijkt de titel van flagship-killer over te willen nemen en heeft misschien zelfs wel een OnePlus 6-killer in handen. De PocoPhone F1 van de rivaliserende Chinese smartphonemaker is namelijk even snel als de OnePlus 6, maar kost een stuk minder.

Android Central

Reageer op artikel:
Dit is hoe de OnePlus 6 in de fabriek tot leven komt
Sluiten