Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Gadgets 14 sep 2018

We hebben zeer slecht nieuws over de OnePlus 6T

Al een tijdje is er in de smartphonewereld een component dat langzaam maar zeker aan het uitsterven lijkt te zijn. Steeds meer toestellen verschijnen namelijk zonder een headphone jack, maar met een USB-C poort om de koptelefoon aan te sluiten. Tot nu toe deed OnePlus daar echter niet aan mee en de smartphonemaker maakte zelfs om de zoveel tijd grapjes over het feit dat Apple dit wel heeft gedaan. Verrassend genoeg heeft OnePlus nu echter laten weten dat de aankomende OnePlus 6T gelanceerd wordt, je raadt het al, zonder de 3,5mm poort.

Waarom nu opeens wel?

Hiermee verbaast OnePlus vriend en vijand en Techradar besloot eens om de tafel te gaan zitten met OnePlus medeoprichter Carl Pei om verhaal te halen over deze opvallende beslissing. Overigens heeft Pei het niet specifiek over de OnePlus 6T, maar over het nieuwe OnePlus toestel (waarvan zo goed als zeker is dat het wel de 6T wordt).

OnePlus 6T

De man geeft aan dat OnePlus begon met het idee om de best mogelijk smartphone op de markt te zetten, maar dat dit niet betekent dat het toestel per se alle mogelijke componenten hoeft te hebben. Ze maken beslissingen om de gebruikerservaring te optimaliseren, maar onderkennen dat sommige dingen die voor gebruikers belangrijk zijn ook frictie kunnen veroorzaken.

Het is niet een beslissing die ze licht opnemen en het verwijderen van de headphone jack is een controversieel besluit. OnePlus heeft het niet gedaan omdat iedereen het nu doet, maar omdat ze geloven dat de tijd er nu rijp voor is en dat het grootste deel van de OnePlus gebruikers er baat bij zal hebben.

Eerder dit jaar kwamen ze er namelijk achter dat 59 procent van hun gebruikers draadloze headphones gebruikt en Pei verwacht dat dit percentage nu zelfs hoger is, dankzij de introductie van hun Bullets draadloze koptelefoon. Als ze de headphone jack twee jaar geleden hadden verwijderd, zou het percentage een stuk lager zijn geweest en zou de beslissing voor veel frictie hebben gezorgd bij de gebruikers.

Voordelen van toestel zonder headphone jack

Carl Pei zegt dus eigenlijk dat OnePlus er nu voor gaat, omdat het grootste gedeelte van hun gebruikers toch al een draadloze koptelefoon gebruikt. Daarnaast legt hij ook uit dat het verwijderen van de poort ook voordelen met zich meebrengt, die headphone jack liefhebbers mogelijk zouden kunnen troosten.

Headphone jack

Zo zou het verwijderen van de headphone jack ruimte maken voor nieuwe technologie. Welke nieuwe technologie we precies kunnen verwachten wordt niet verteld. Pei geeft wel duidelijk aan dat gebruikers een verbeterde batterijlevensduur kunnen verwachten. Hij vertelt niet hoe dit precies gaat gebeuren, maar het verschil zou voor gebruikers wel duidelijk merkbaar zijn. Het verlengen van de batterijlevensduur is in ieder geval een slimme zet en zal mogelijk boze fans kunnen sussen.

Verder laat de OnePlus medeoprichter weten dat ze er alles aan doen om het ongemak, dat de beslissing met zich mee zou kunnen brengen, op te vangen. Zo krijg je met het toestel een adapter, zodat je alsnog een 3,5 mm poort zou kunnen gebruiken. Ook komen ze met een nieuwe versie van de Bullets V2 headphones, welke uitgerust zal worden met een USB-C connector.

OnePlus Bullets V2 oordopjes

Voordelen overtreffen nadelen

Hoewel OnePlus er dus alles aan lijkt te doen om de pijn te verzachten, is het toch moeilijk om te voorspellen wat voor uitkomst het verwijderen van de audiopoort met zich mee zal brengen. Ongetwijfeld zullen er toch gebruikers zijn die niet onder de indruk zullen zijn. Mogelijk voelen ze zich zelfs verraden, aangezien OnePlus in het verleden juist pronkte met de aanwezigheid van de headphone jack. Eerder dit jaar postte Carl Pei zelfs nog een tweet, waarin duidelijk werd dat er nog steeds vraag was naar de poort. Hij heeft er nu echter vertrouwen in dat de voordelen de nadelen overtreffen.

In ieder geval kunnen we in oktober de OnePlus 6T verwachten. Eerder werd al bevestigd dat het toestel ook meedoet aan een andere smartphone trend. Hij komt namelijk met een in-display vingerafdrukscanner.

Techradar

Reageer op artikel:
We hebben zeer slecht nieuws over de OnePlus 6T
Sluiten