Dominick Vietor
Dominick Vietor | LinkedIn Tech 14 feb 2019

Vijf redenen om de OnePlus 6T (niet) te kopen

De afgelopen jaren is OnePlus uitgegroeid tot een merk dat consequent uitstekende high-end smartphones maakt voor een relatief lage prijs. Ik kan je alvast verklappen: de OnePlus 6T is ook zo’n uitstekende deal. Maar hoe staat hij er eigenlijk voor na bijna vier maanden op de markt? In deze video beantwoord ik die vraag aan de hand van vijf redenen om de OnePlus 6T al dat niet te kopen.

Voor alle informatie over het toestel, kun je zoals altijd terecht in onze OnePlus 6T review. Inmiddels zijn we echter een flink aantal maanden verder, zitten nieuwe toptoestellen als de Samsung Galaxy S10 eraan te komen en zijn er nogal wat prijswijzigingen geweest bij de concurrentie. Het is dus de vraag of de OnePlus 6T op dit moment nog de moeite waard is. Het korte antwoord daarop is ja; het lange antwoord zie je in de video.

Het artikel gaat verder onder de video

OnePlus 6T kopen: innovatief design

Een van de belangrijkste redenen om de OnePlus 6T te kopen, is zeker zijn ontwerp. Het toestel heeft een zogenaamde druppelnotch; een kleine inham in het scherm in de vorm van een druppel. Die zorgt ervoor dat er maar heel weinig ruimte van het scherm afgesnoept wordt en bijna de hele voorkant van de OnePlus 6T uit scherm bestaat.

Nog een innovatieve feature: de vingerafdrukscanner zit in dat scherm verwerkt. Hoewel die iets trager werkt dan een traditionele vingerafdrukscanner op de achterkant, zorgt het er wel voor dat de OnePlus 6T nóg strakker ontworpen is.

OnePlus 6T review notch

OnePlus 6T kopen: super prestaties

Het tweede belangrijke speerpunt van de OnePlus 6T is zijn snelheid. Het toestel heeft – net als de meeste high-end smartphones van dit moment – een Qualcomm Snapdragon 845-chipset. Tot zover niks bijzonders. Het werkgeheugen van 6GB of 8GB is erg ruim, maar ook dat is al lang niet meer bijzonder.

Waar de OnePlus 6T echt het verschil maakt, is in de optimalisatie van de software. OnePlus heeft de software zo licht mogelijk gehouden om ervoor te zorgen dat de smartphone in de praktijk erg snel is en blijft. Zo is zelfs de OnePlus One uit 2014 nog door veel mensen in gebruik en werkt ‘ie nog altijd snel.

OnePlus 6T kopen: fijne software

Die software van OnePlus, genaamd Oxygen OS, is niet alleen snel. Hij is ook erg fijn in gebruik, wat meteen de derde reden om deze OnePlus 6T te kopen is. Oxygen OS is gebaseerd op Android maar voegt een aantal slimme features toe om de gebruikservaring te verbeteren. Tegelijk is de ervaring wel zo dicht mogelijk bij de standaard van Android gebleven, waardoor de software niet zo druk is als bij sommige andere smartphones.

OnePlus 6T main foto

Een ander voordeel van die bijna stock Android-ervaring is dat het toestel relatief snel geüpdatet kan worden door OnePlus. Inmiddels draait ‘ie al op Android 9.0 Pie en je kunt er vanuit gaan dat een update naar Android 10 relatief snel uitgerold wordt zodra die Androidvariant beschikbaar wordt.

OnePlus 6T niet kopen: geen audiojack

Een duidelijk gemis bij de OnePlus 6T is de audiojack. Die hebben wel meer high-end smartphones niet meer tegenwoordig, maar OnePlus was juist een van de merken die nog wel met zo’n analoge audiopoort bleef werken. OnePlus-liefhebbers die hun headset zonder adapter willen aansluiten, moeten dan ook niet bij de OnePlus 6T zijn.

Gelukkig voor die groep is de OnePlus 6 ook nog steeds te koop. Die heeft een wat minder hip ontwerp met een grotere notch en geen vingerafdrukscanner in het scherm, maar lijkt verder erg op de OnePlus 6T. Maar dan dus met een audiojack. Bovendien kost ‘ie ongeveer €70 minder: €479 voor de goedkoopste OnePlus 6 tegenover €549 voor de goedkoopste OnePlus 6T.

OnePlus 6T niet kopen: leeftijd

Als de belangrijkste reden om een smartphone niet te kopen het gebrek aan een audiojack is, dan weet je wel dat het een goede deal is. Op dit moment is dat ook zeker nog het geval. Toch is er een tweede belangrijke reden om de 6T links te laten liggen: zijn leeftijd.

Niet dat krap 4 maanden erg oud is voor een smartphone, maar de 6T staat wel op het punt om links en rechts ingehaald te worden. Over tien dagen begint het Mobile World Congress, ‘s werelds grootste smartphonebeurs. Daar verwachten we heel veel nieuws, zoals bijvoorbeeld een smartphone met een 10x zoom camera, opvouwbare smartphones en misschien zelfs wel een glimp van de OnePlus 7. En dan is er ook nog de Samsung Galaxy S10 die binnen een week wereldkundig gemaakt wordt.

Kortom: wie nu een uitstekende smartphone met een goede prijs-kwaliteitverhouding wil kan prima bij de OnePlus 6T terecht. Wie echter voorop wil lopen met zijn smartphone, kan dit pareltje beter links laten liggen.

Reageer op artikel:
Vijf redenen om de OnePlus 6T (niet) te kopen
Sluiten