Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 29 okt 2018

OnePlus 6T review: de volgende grote stap?

OnePlus vervult een interessante rol in de smartphonemarkt. Toestellen als de Pocophone F1 van Xiaomi kun je tegenwoordig bestempelen als de nieuwe OnePlus One: high-end specificaties voor de helft van de prijs. De rollen zijn opeens omgekeerd. Kan OnePlus anno 2018 met de OnePlus 6T zijn flink gestegen prijskaartje verantwoorden?

OnePlus 6T Review

De 6T is verkrijgbaar vanaf 559 euro (6GB + 128GB), wat opnieuw een prijsstijging is ten opzichte van zijn voorganger. Het Chinese merk positioneert zich al lang niet meer als een goedkope flagship killer. De marketingboodschappen benadrukken dat ook: de focus ligt op kwaliteit, niet op de laagste prijs.

Met een optische vingerafdrukscanner in het scherm, een kleinere notch en een grotere batterij is de OnePlus 6T een interessante upgrade. Sterker nog, ook op zichzelf is het een interessante deal. Samsung komt naar verluidt in februari met dezelfde innovatie, meer dan vier maanden later.

OnePlus 6T review design

Ik ging alvast een week met het toestel aan de slag. Spoiler: de OnePlus 6T is een toptoestel. We benaderen in deze review de smartphone als een losstaand product, niet simpelweg als een upgrade voor de OnePlus 6. Onder de motorkap is er weinig veranderd, maar is de OnePlus 6T right now de beste deal?

Wat ons betreft is dit een strakke middenweg tot Samsung’s toekomstvisie werkelijkheid is geworden

Nieuw gezicht

Laten we beginnen met het scherm. Wat er aan de voorkant van de OnePlus 6T direct opvalt, is de notch. Het toestel heeft dit keer een druppelvormige notch, waarin de selfiecamera huist. De lijnen vloeien een stuk organischer vanuit de rest van het design voort. Het blijft een kwestie van smaak, maar wat ons betreft is dit een strakke middenweg tot Samsung’s toekomstvisie werkelijkheid is geworden.

OnePlus 6T review 06

Helaas moet je als gebruiker in ruil voor de kleinere notch wel de notificatie-LED opgeven. Het is een feature die wij zelden gebruikten, maar het kan een bittere pil zijn als je juist al je notificaties altijd op kleur instelt. De speaker zit subtiel verborgen in het frame, aan de bovenkant van de smartphone.

Het was niet echt te zien in het eerder gelekte beeldmateriaal, maar de kin van de OnePlus 6T is ook een stuk dunner geworden ten opzichte van de OnePlus 6. Al met al resulteert het in een strak toestel met een modern design.

Het schermpaneel is nagenoeg exact hetzelfde gebleven. Dan hebben we het over een 6.4-inch amoledpaneel, met dit keer iets meer ruimte door de kleinere notch. Het paneel heeft een erg goed contrast en geeft levendige kleuren weer, die je zelf ook nog eens softwarematig kunt tweaken. Ook verdienen de softwarematige nacht- en leesmodi lof.

Verwacht echter geen prijswinnende kunsten op schermgebied. De OnePlus 6T heeft een uitstekend scherm, maar komt niet in de buurt van de kleurweergave en resolutie van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note 9 of de iPhone XS Max. Storend is dat echter nooit.

OnePlus 6T review notch

Innovatieve vingerafdrukscanner

Je kunt het niet over het scherm van de OnePlus 6T hebben, zonder de ingebouwde vingerafdrukscanner te noemen. Die is namelijk verhuist van de achterkant naar in het scherm. Het gaat om een optische scanner, wat inhoudt dat er licht op je vinger wordt geschenen om een foto te maken van je afdruk.

Dat kan dus ook maar op één specifieke plek op het scherm. Een alternatief is de ultrasonische vingerafdrukscanner, die meer flexibiliteit biedt. Die technologie is echter nog niet rijp en ready voor de consumentenmarkt.

OnePlus 6T review 06

Voorlopig moeten we het dus met deze technologie doen, die ook zijn opwachting zal maken in de Galaxy S10. Onze mening? Het is een beetje dubbel. Met de OnePlus 5T introduceerde OnePlus Face Unlock, gezichtsherkenning dus.

Dat deed het merk simpelweg met de selfiecamera, een relatief onveilige ontgrendelingsmethode. Face Unlock was echter wel ontzettend snel, een stuk sneller dan bijvoorbeeld Apple’s Face ID. Die optie zit nog steeds in de OnePlus 6T, maar de focus ligt duidelijk op de optische vingerafdrukscanner.

Door de schone software is de 6T merkbaar sneller dan de Galaxy S9

Die technologie is een stuk volwassener dan begin dit jaar, en bovendien een stuk veiliger dan Face Unlock. OnePlus heeft zichzelf echter een beetje in de vingers gesneden door de ontgrendelingsmethodes in deze volgorde te introduceren. De optische vingerafdrukscanner werkt snel, maar niet zo snel als een fysieke vingerafdrukscanner of dus Face Unlock.

Wanneer je het toestel oppakt, wordt het scherm automatisch ontwaakt, waarna je meteen je vinger erop kunt leggen. Vervolgens speelt er een toffe animatie af (die je zelf kunt aanpassen) en ontgrendelt het toestel.

OnePlus 6T review 06

Al met al een prima manier om een smartphone te ontgrendelen, al hebben wij doordat we verwend waren door Face Unlock toch beide methodes tegelijkertijd aangezet. Hoe dan ook is dit een welkome feature die je niet teleur zal gaan stellen. Zeker niet als je van een iets ouder toestel afkomt.

Onder de motorkap

Onder de motorkap is er weinig veranderd ten opzichte van de OnePlus 6, maar dat was ook niet nodig. De Snapdragon 845 is nog steeds een van de snelste chips op de Android-markt, en maakt in combinatie van 6GB of 8GB aan werkgeheugen de OnePlus 6T misschien wel de snelste smartphone van dit moment. De Huawei Mate 20 Pro is met zijn Kirin 980-chip wat krachtiger, maar in de praktijk merk je weinig verschillen tussen de twee.

Juist door de schone software van OnePlus en Android Pie is de 6T merkbaar sneller dan bijvoorbeeld de Galaxy S9. Dan hebben we het echter over kleine verschillen. Hoe dan ook is de 6T een absolute topper op dit vlak. Anno 2018 kun je qua snelheid echter als consument bij elk merk terecht.

De 6T heeft een 3700 mAh batterij, een flinke groei ten opzichte van zijn voorganger. Dat is volgens OnePlus mede mogelijk door het schrappen van de headphone jack. Ik was al overgestapt op bluetooth oordopjes, maar het blijft een teleurstellende zet, hoe OnePlus het ook wendt of keert. Juist door hun agressieve marketing in het verleden is het schrijnend.

OnePlus 6T review 06

Draadloos opladen is nog steeds niet mogelijk, waar de concurrentie dat meestal wel biedt. Daar tegenover staat het nog altijd razendsnelle Dash Charging, de snelle oplaadtechnologie van OnePlus. Je krijgt er gewoon een Dash Charger bij, wat bij de meer dan dubbel zo dure iPhone XS Max niet het geval is…

Waar de OnePlus 6 nog een prima accuduur had maar niet opviel, gaat de OnePlus 6T erg lang mee. Zeker als je de optimalisatieslag van Android Pie in beschouwing neemt. Twee dagen blijft pittig, maar je komt met gemak de dag door.

Camera’s: een saaie conclusie

Qua camera’s is er niet zoveel veranderd. Aan de achterkant zit nog steeds een dubbele 16MP+20MP camera, dit keer ook voorzien van optische beeldstabilisatie. We schreven eerder dit jaar al dat de camera’s van OnePlus eindelijk op niveau zijn, en dat geldt ook voor de OnePlus 6T.

Met dit model heeft het merk opnieuw een subtiele inhaalslag gemaakt, al is dat dit keer vooral softwarematig. Vooral bij goed licht schiet de OnePlus erg mooie foto’s, die in de buurt komen van de duurste topmodellen van de concurrentie. Het dynamische bereik weet soms zelfs te verbazen, al zijn de kleuren soms ietwat overdreven.

Waar de OnePlus 6 met slecht licht door de mand viel, brengt de 6T het er in dergelijke scenario’s wat beter vanaf. De nieuwe nachtmodus is niet zo snel als die van de Pixel 3, maar levert wel een stuk detailrijkere foto’s op in het donker dan zijn voorganger.

Neem je de prijs in beschouwing, dan is het zonder twijfel de beste deal van dit moment.

De portretmodus is dit keer ook verbeterd, ook aan de softwarekant van het verhaal. De selfiecamera is nu voorzien van een 20MP sensor. De uitsnede is nog steeds niet perfect, maar de software gaat wel slimmer om met moeilijke randen en lastige lichtbronnen.

De ietwat saaie conclusie is dat de OnePlus 6T een goede camera heeft. Het toestel zal het niet gaan winnen van de duurste nieuwkomers, maar zal het voor overstappers waarschijnlijk wel met gemak winnen van hun vorige toestellen. En vergeet niet: de OnePlus 6T kost slechts 559 euro.

Conclusie: de beste deal van dit moment

Sinds de OnePlus 6 kun je de toestellen van het ambitieuze merk echt volwassen noemen. De OnePlus 6T doet daar nog een schepje bovenop, door ook qua innovatie nieuwe dingen te doen. Niet alleen qua design, maar ook met toevoegingen zoals de optische vingerafdrukscanner.

Ondanks de flinke prijsstijgingen sinds de OnePlus One is het nog steeds een zeer voordelig flagship, in een markt waarin de concurrentie nog veel duurder is geworden. Bovendien komt dat prijskaartje gepaard met minder compromissen dan ook.

Sure, de camera zal je niet omver blazen en de optische vingerafdrukscanner moet nog stappen maken, maar je kunt er niet omheen dat de 6T dicht in de buurt komt van de ideale smartphone. Neem je de prijs in beschouwing, dan is het zonder twijfel de beste deal van dit moment.

Negeer je de prijs, dan is het een erg goed toestel dat je niet teleur zal stellen, maar niet op elk vlak de concurrentie voorbij streeft. Dat hoeft echter ook niet. Als je vrede hebt met de afwezigheid van draadloos opladen en de lagere schermresolutie, dan is er niks wat je tijdens het dagelijkse gebruik echt zult missen ten opzichte van de Apple’s en Samsungs van deze wereld. En dat is een prestatie die je niet moet onderschatten. Net zoals bij de OnePlus 6 eindigen we onze review met een petje af voor OnePlus.

Reageer op artikel:
OnePlus 6T review: de volgende grote stap?
Sluiten