Mark Hofman
Mark Hofman Smartphones 24 apr 2020
Leestijd: 6 minuten

OnePlus 8: 5 redenen om de smartphone (niet) te kopen

 

Vorige week was het eindelijk zover: OnePlus introduceerde de OnePlus 8 serie. Na veel speculaties en geruchten kregen we dan eindelijk de nieuwe smartphones onder ogen. Maar hoe goed zijn ze in de praktijk?

Begin deze week deelde ik al mijn ervaringen met de OnePlus 8 Pro in een review. Ik gaf je daarbij drie redenen om de OnePlus 8 Pro te kopen en twee redenen waarom niet. Iets dat ik ook voor de OnePlus 8 zal doen.

OnePlus 8: waarom je hem moet kopen

OnePlus 8
Scherm (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

In deze review geef ik je dus een aantal redenen waarom je de smartphone moet kopen. Het mag duidelijk zijn dat de OnePlus 8 het instapmodel van de serie is, maar dat hoeft niet te betekenen dat het toestel weinig te bieden heeft. Zeker gezien het feit dat dit een smartphone van OnePlus is. Die staan bekend om toveren met instapmodellen.

Maar waarom moet je de telefoon aanschaffen volgens mij?

#1 Het scherm

Ten eerste ben ik wederom te spreken over het scherm. OnePlus heeft dit goed onder de knie en laat dat niet alleen bij zijn pro-model zien. We hebben te maken met een 6.55 Fluid AMOLED-display. Een scherm dat voorzien is van een verversingssnelheid van 90Hz en een resolutie van 1080p.

Wat mij betreft is dit een uitstekende combinatie. De OnePlus 8 zoekt de juiste balans tussen schermkwaliteit en batterij. De batterij is bijvoorbeeld iets minder groot dan in de OnePlus 8 Pro en daar speelt het scherm mooi op in. En laten we heel eerlijk zijn, het verschil tussen 90Hz en 120Hz is bijna niet te zien. Ik zie het verschil wel, maar dan moet ik er echt naar gaan zoeken. Wat dat betreft maakt het niet heel veel uit dus.

Het scherm is voorzien van een punch-hole notch wat ik, nog steeds, een uitstekende oplossing vindt voor de selfiecamera. De kwaliteit van het beeld is goed, de verversingssnelheid biedt een prettige ervaring en de grootte is wat mij betreft goed genoeg.

#2 De batterij

Ik haalde hem net al eventjes aan: de batterij. De OnePlus 8 beschikt over een 4300mAh batterij. Ja, dat is kleiner dan dat van de 8 Pro. Maar daar merk je eigenlijk niet zoveel van. Sterker nog: gezien het feit dat de resolutie naar beneden is gehaald en de verversingssnelheid lager ligt, denk ik niet dat er heel veel verschil is tussen de twee.

Wat dat betreft dus een uitstekende deal. Maar wat verwacht je dan ook van OnePlus? Het bedrijf weet welke batterijen in een smartphone moeten en hoe het daar vervolgens software-wise op in kan spelen.

Iets dat overigens ook boven water komt dankij Warp Charge 30T. Net als bij de OnePlus 7T-serie weet deze oplaadtechnologie de show wederom te stelen. Het blijft indrukwekkend. Kan niet anders zeggen.

#3 Het gewicht

Het derde dat opvalt is het ontwerp. Het tussenkopje zegt ‘gewicht’, maar over het algemeen ben ik wel te spreken over het ontwerp. Ik geniet van de manier waarop deze telefoon is voorgegeven. De gebogen schermranden, de indeling van de knoppen, het camerasysteem: het zit echt lekker in elkaar.

Op het gebied van het ontwerp ben ik echt zeker te spreken over de OnePlus 8. Het is vooral het gewicht van de telefoon waardoor ik wil roepen: “kopen die handel”. Persoonlijk kan ik mij behoorlijk irriteren aan smartphones die te zwaar zijn. Kijk bijvoorbeeld naar een iPhone 11 Pro Max of een OnePlus 7T Pro. Beide toestellen wegen gewoon net iets teveel. Iets dat ik overigens nog steeds een dingetje vind bij de huidige OnePlus 8 Pro.

De OnePlus 8 daarentegen weegt bijzonder weinig. Het toestel is ontzettend licht. Ik ben bang dat ik mijn enthousiasme ook niet heel goed over kan brengen, maar het draagt echt bij aan een prettige gebruikservaring. Genieten.

OnePlus 8: waarom niet

OnePlus 8
Achterkant van het toestel (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Toch zijn er ook redenen te vinden waarom je de OnePlus 8 niet aan zou willen schaffen. Ik zet ze op een rij:

#1 Het camerasysteem

Het camerasysteem van de OnePlus 8 is wel aanzienlijk minder dan dat van de 8 Pro. Het camerasysteem was eigenlijk al jaren de grootste en enige (echte) tekortkoming van OnePlus-smartphones. Maar met de komst van de OnePlus 8 Pro kwam daar dus verandering in. Alleen met bij de normale 8 nog niet.

En dat zorgt ervoor dat het systeem aanzienlijk minder presteert dan bij de concurrentie. Er zit geen telelens op het camerasysteem, maar wel een Macro-lens. Eentje die voorzien is van 2 megapixel en het niet heel erg goed doet. Geen breed dynamisch bereik en ook de kwaliteit laat te wensen over.

De 48-megapixel primaire camera doet goed zijn werk, maar niet helemaal. Het is een aanzienlijke stap terug ten opzichte van de 8 Pro. Dat merk je op het gebied van scherpte, dat merk je op het gebied van kleuren en dat merk je op het gebied van helderheid.

Kortom: het camerasysteem van de OnePlus 8 is niet zo heel indrukwekkend. Dat is niets nieuws als je voorgaande OnePlus toestellen gewend bent. Maar in vergelijking met een verhoogde prijs en de OnePlus 8 Pro die er tegenover staat, valt hij dus wel echt tegen. En dat is zonde.

#2 Goed, maar niet bijzonder

De OnePlus 8 is over het algemeen goed. Maar niet heel bijzonder. Dat klinkt als zeuren, maar komt wel ergens vandaan.

Tot en met de OnePlus 7T serie, waren de smartphones van OnePlus opvallend. Dat kwam onder andere, omdat ze iets bijzonders met zich meedroegen Ik noem een verversingssnelheid van 90Hz of het uiterst snelle opladen. Dat maakte de smartphones, zeker met de prijskaartjes die eraan hingen, heel aantrekkelijk. Dat spelletje verandert dit jaar een beetje.

De OnePlus 8 is goed, maar is niet bijzonder. Dat terwijl de telefoon wel een vanaf-prijs van €699 kent. Wat een stap hoger is dan het prijskaartje van de OnePlus 7T eind vorig jaar. Wat weer een stap hoger was dan de OnePlus 7 van eerder dat jaar. Wat dan weer een stap hoger was….je snapt me.

Wat dat betreft heeft OnePlus ons de laatste jaren ontzettend in de watten gelegd. En dat zorgt dus nu voor enige teleurstelling.

OnePlus 8: kopen of laten liggen?

OnePlus 8 Pro samsung galaxy s20 ultra smartphones
De OnePlus 8 en Pro (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Begrijp me niet verkeerd, de OnePlus 8 is een goed toestel. Goed, niet meer en zeker niet minder. Voor €699 heb je een smartphone waar je de komende jaren volop van gaat genieten. Het scherm levert een uiterst prettige ervaring, de batterij sleept je met gemak de dag door en het ontwerp geeft het oog ook iets.

Alleen met een hogere prijs, hadden we simpelweg iets meer mogen verwachten. Op dit moment heb je voor dezelfde prijs bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S10 of een iPhone SE (2020) met draadloze oortjes en een draadloze oplader. De kaarten zijn binnen OnePlus geschud, maar de OnePlus 8 doet daar nog niet echt helemaal aan mee.

Maar nu de vraag: moet jij hem kopen? 

Als je fan bent van OnePlus en gewoon een goede vervolgstap wil maken, dan moet je zeker voor de OnePlus 8 gaan. Deze smartphone is alles behalve slecht en verricht uitstekend werk.

Koop jij een smartphone voor de camera of wil je simpelweg de allerbeste deal. Dan denk ik dat je OnePlus 8 beter links laten liggen.

De keuze is aan jou.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
OnePlus 8: 5 redenen om de smartphone (niet) te kopen
Sluiten