Mark Hofman
Mark Hofman Smartphones 21 apr 2020

5 redenen om de OnePlus 8 Pro (niet) te kopen

Vorige week was het eindelijk zover: OnePlus introduceerde de OnePlus 8 serie. We zagen niet alleen de normale variant, maar uiteraard ook het Pro-model. Het plaatje zag er op papier erg indrukwekkend uit, maar hoe zit dat precies in de praktijk?

Om daar achter te komen ben ik anderhalve week aan de slag gegaan met de OnePlus 8 Pro. Ik heb de smartphone van OnePlus elke dag gebruikt als mijn vaste telefoon. Uiteraard vielen mij een aantal dingen op.

OnePlus 8 Pro: 5 redenen

In plaats van een normale review, die je van ons gewend bent, steek ik de boel iets anders in. Ik geef je in dit artikel namelijk drie redenen waarom je de OnePlus 8 Pro echt moet kopen. Daartegenover geef ik je twee redenen waarom je de centen in je zak zou moeten houden.

Aan het eind van dit artikel geef ik je vervolgens een advies. Ik geef een korte samenvatting over wat de telefoon te bieden heeft, hoe het presteert en of de prijs/kwaliteitverhouding goed is. Uiteindelijk is het aan jou om te beslissen of je de OnePlus 8 Pro wil kopen.

OnePlus 8 Pro
Het camerasysteem (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De redenen om de OnePlus 8 Pro te kopen

Welke zaken zorgen ervoor dat we de OnePlus 8 Pro aan moeten schaffen? Wat maakt deze telefoon zo ontzettend goed? Ik zet drie redenen om de smartphone te kopen op een rij.

#1 Het indrukwekkende scherm

De OnePlus 8 Pro beschikt over een imposant en indrukwekkend scherm. Het gaat om een 6.78-inch AMOLED scherm met een verversingssnelheid van 120Hz. En man, wat mag die er zijn.

Of het nu gaat om het spelen van games of het kijken van series: het beeldscherm levert een ontzettend prettige ervaring. De kleuren zijn ontzettend helder en het scherm is echt scherp. Ik ben uiterst te spreken over de kwaliteit van het scherm, zeker nu deze voorzien is van een minimalistische notch. Het is een kwestie van smaak, maar ik vind het een uitstekende oplossing.

De verversingssnelheid van 120Hz, die bevalt me als geen ander. Maar eerlijkheid gebied me te zeggen dat het verschil tussen 90Hz en 120Hz aanzienlijk kleiner is dan bij 60Hz en 90Hz. Het is dus wederom een hele prettige ervaring, maar komt overeen met dat van 90Hz. Bijkomend voordeel van deze smartphone is dat het scherm volledig te benutten is. Je hebt dus de mogelijkheid om de hoogste resolutie te kiezen in combinatie met de hoogste verversingssnelheid.

Het enige probleem met dit scherm zijn wederom de gebogen randen aan de zijkant. Deze zijn net iets te gebogen, waardoor je soms dingen aanraakt die je helemaal niet wil aanraken. Accidental Touches noemen we dat. En helaas, bij de OnePlus 8 Pro zijn ze een ding.

Het scherm van de OnePlus 8 Pro biedt dus flink wat kwaliteit en dat kan zonder reden een twijfel zijn om de smartphone aan te schaffen.

OnePlus 8 Pro Android 12
Staat ‘ie dan (Afbeelding: Mark Hofman)

#2 De batterij

Als OnePlus in de afgelopen jaren iets bewezen heeft, dan is het wel dat het bedrijf dondersgoed weet hoe het een accu in elkaar flanst. Bij voorgaande modellen was het vaak de batterij die de show wist te stelen. Iets dat bij de OnePlus 8 Pro ook het geval is. Al ligt dat wel het echt meer aan jou dan ooit.

Accuduur is namelijk moeilijk in te schatten bij deze telefoon. Meer dan anders. Wie namelijk een dag door wil komen met de OnePlus 8 Pro, die kan dat makkelijk redden. Maar wie de accu er als een malle doorheen wil branden, is ook in de mogelijkheid om dat te doen. Ik leg het je uit.

Als gebruiker heb je de accuduur namelijk zelf in de hand. Niet alleen door de activiteiten die je verricht, zoals normaal, maar vooral door je instellingen. Kies je bijvoorbeeld voor een verversingssnelheid van 120Hz, dan verbruik je meer batterij dan bij 60Hz. Maar kies je bij die 120Hz ook een QHD+ resolutie, de maximale resolutie, ook dan zal je batterij een stuk harder gaan. Tel daar, zoals gewoonlijk, je activiteiten nog eens bij op en je ziet dus dat je echt zelf in de hand hebt hoe lang je accu meegaat.

Maar over het algemeen sleept de OnePlus 8 Pro je de dag door. En als dat niet het geval is, dan is hij met Warp Charge 30T in no-time opgeladen. Het is ook mogelijk om dit draadloos te doen, maar daar kom ik later nog even op terug.

OnePlus 8 Pro
Hello there! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#3 Het camerasysteem

De camerasystemen van voorgaande OnePlus-modellen waren niet echt op en top. Sterker nog: ze vielen best wel tegen. Mocht OnePlus ook dat spelletje goed voor elkaar hebben gehad destijds, had je als consument een nog betere deal gehad. Maar we moeten niet in het verleden blijven hangen, wanneer de toekomst in je hand ligt. En die toekomst ziet er rooskleurig uit.

Het camerasysteem van de OnePlus 8 Pro is namelijk een sterke verbetering op voorgaande modellen. Sterker nog: het camerasysteem ligt in lijn met dat van de Samsung Galaxy S20 en Huawei P40. Alleen de Google Pixel en iPhone 11 Pro zitten er nog boven. En dat zegt echt iets.

De details in je foto’s, de nachtmodus en de belichting in fel licht: het is oprecht indrukwekkend te noemen. Laat ik het zo zeggen: ik ben tegen weinig problemen aangelopen tijdens het maken van foto’s bij deze OnePlus 8 Pro. En dat is echt wel eens anders geweest. Het enige echte opmerkelijk probleem, is wanneer je een foto neemt als het buiten schemerig is. Dan komt er opeens een rare softwarematige oplossing, die niet altijd even lekker uit de verf komt.

OnePlus 8 Pro
Prikkelbaar (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Het is ook mogelijk om 30X te zoomen met het camerasysteem van de OnePlus 8 Pro. Een leuke toevoeging waar jij waarschijnlijk niets mee gaat doen. De kwaliteit is wat dat betreft gewoon niet goed genoeg. Maar 3X zoomen is meer dan prima.

Het camerasysteem van de OnePlus 8 Pro is dus een indrukwekkende, zeker in vergelijking met voorgaande modellen van het merk. Een dikke plus dus!

OnePlus 8 Pro: 2 redenen om niet te kopen

Helaas zijn er ook dingen die tegenvallen bij de OnePlus 8 Pro.

#1 Wacht even, hoeveel?

Ik heb het hier vlak na de bekendmaking van de OnePlus 8 serie ook al over gehad. De nieuwe smartphone van OnePlus kost echt flink wat centen. Wie aan de haal wil gaan met deze OnePlus 8 Pro, moet minimaal €899 neerleggen. En dat is een hoop geld. Zeker voor een merk als OnePlus.

Het bedrijf heeft ervoor gekozen om een echt vlaggenschip op de markt te brengen. En dat weet het echt heel goed te doen. Maar fans van OnePlus, zeker van het eerste uur, kennen het merk op een hele andere manier. Premium-smartphones voor de prijs van een mid-range. Daar is wat de OnePlus 8 Pro betreft niets meer van over.

#2 Draadloos opladen

De nieuwe OnePlus 8 Pro beschikt dan eindelijk over de mogelijkheid om draadloos te kunnen laden. En dat is echt heel erg fijn. Als OnePlus iets doet, dan doet OnePlus het goed. Het resultaat: draadloos opladen met een vermogen van 30W. Dat is draadloos opladen, alsof je telefoon gewoon aan een kabel ligt. Bonus!

Toch zie ik het draadloos opladen als een negatief punt. Niet omdat de technologie niet goed werkt, of omdat ik het verreiking vindt van de gebruikservaring. Wel, omdat 30W draadloos laden op slechts één specifieke manier mogelijk is. Een specifieke manier die komt in de vorm van een aparte draadloos oplader van €69,95.

OnePlus 8 Pro
Draadloze oplader (Afbeelding: Mark Hofman)

Om gebruik te maken van een van de tofste functionaliteiten van de OnePlus 8 Pro, moet je een aparte dock kopen dat je nog eens zeventig euro kost. Als je dus gebruik wil maken van de volle potentie van de OnePlus 8 Pro, en dus ook alle functionaliteiten, dan ben je dus minimaal €968,95 kwijt. €1068,95 wanneer je de duurste variant kiest.

Wanneer je dat gedaan hebt is het overigens ook niet zo alsof je andere smartphones op kan laden met de dock. Ja, dat kan. Maar dan verloopt het opladen ervan wel heel veel trager. Iets dat andersom overigens ook geldt. Laad jij de OnePlus 8 Pro draadloos op via een andere lader. Dan schiet dat echt niet op qua snelheid. Zonde.

De OnePlus 8 Pro: kopen of niet?

Maar goed. De OnePlus 8 Pro: moet jij hem in huis halen of niet?

Ik denk dat we allemaal het beeld dat we van OnePlus hebben voor een deel in de prullenbak moeten gooien. Het bedrijf levert namelijk nog steeds hoogstaande kwaliteit, alleen voor een aanzienlijk hogere prijs. En als je daar oke mee bent, dan is deze telefoon echt het kopen waard. Het scherm, de batterij en het camerasysteem: ze kunnen de strijd aan met de grootste toptoestellen van de markt.

En zo moet je deze telefoon ook zien. Het is geen nieuwe OnePlus waar jij geld gaat besparen voor een uitgebreide flagship-killer. Nee, je koopt de nieuwe OnePlus 8 Pro als je opzoek bent naar een nieuw vlaggenschip. En wat dat betreft kunnen wij je deze zonder enige twijfel aanraden. Deze smartphone is bedoeld als een toptoestel en dat is het dan ook. Geen twijfel over mogelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
5 redenen om de OnePlus 8 Pro (niet) te kopen
Sluiten