Mark Hofman
Mark Hofman Smartphones 15 apr 2020
Leestijd: 6 minuten

[Eerste indruk] OnePlus 8 en 8 Pro: welkom bij de grote jongens

Gistermiddag werden de nieuwe OnePlus 8 en 8 pro aangekondigd. Op dat moment wisten fans van het merk eindelijk wat de nieuwe vlaggenschepen te bieden hebben. Maar hoe bevallen ze in de praktijk?

Om je een antwoord op die vraag te geven, deel ik mijn bevindingen met je. Afgelopen week mochten we de toestellen al ontvangen en ben ik er al even mee aan de slag gegaan. Dusdanig lang dat de ervaring iets uitgebreider is dan een echte eerste indruk, maar nog iets te kort om er een volwaardig oordeel over te vellen. Daarom laat ik je weten wat mij de afgelopen dagen is opgevallen en zal ik volgende week een volledige review op de website publiceren.

Wil je alle specificaties van de smartphones op een rijtje hebben? Lees dan ook: OnePlus 8 serie ziet officieel het daglicht: alles wat je moet weten!

OnePlus 8: een prachtig vervolg

De OnePlus 8 is, net als voorgaande serie, het instapmodel van de serie. Qua prijs wel een tikkeltje duurder dan we gewend zijn. maar zien we dat ook terug op het gebied van kwaliteit. Het definitieve antwoord moet je nog heel even schuldig blijven (tot de review), maar zo op het eerste gezicht wekt het wel de indruk.

De OnePlus 8 is namelijk een prachtig vervolg. Een logische op het gebied van specificaties. De chip iets sneller, de batterij iets groter en de camera een stapje omhoog. Maar qua ontwerp zijn er echt stappen genomen ten opzichte van de OnePlus 7T. Het ronde camerasysteem is verleden tijd en de notch heeft plaats gemaakt voor een punch-hole. Het ziet er allemaal wat strakker uit, het oogt allemaal niet iets lekkerder.

OnePlus 8 Pro
Liggen ze dan (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Positieve elementen

Ik denk dat het meest positieve van de OnePlus 8 zo op het eerste oog het ontwerp is. Het toestel oogt wat meer premium dan voorgaande toestellen. Iets dat door de kleine punch-hole, de gebogen schermranden en het camerasysteem op de achterkant bereikt wordt. Maar ook het gewicht draagt en de afmetingen dragen bij. De telefoon is ontzettend dun en weegt weinig. Het geeft een prettig gevoel wanneer het toestel in de hand ligt.

Ook qua afmeting denk ik dat veel mensen verliefd kunnen worden op de OnePlus 8. Het scherm is bijvoorbeeld precies goed qua grootte en, zoals ik al zei, hij ligt heerlijk in de hand. De kwaliteit van het scherm is top, 90 Hz is nog steeds een uiterst fijne toevoeging en met de batterij kom ik makkelijk de dag door. En als dat niet het geval is, dan is deze dankzij Warp Charge 30T in mum van tijd weer opgeladen.

De nieuwe OnePlus 8 biedt precies datgeen wat de 7T zo ontzettend goed maakte, maar dan met een nieuw ontwerp.

Wat valt tegen?

Dat is dan ook gelijk het punt dat me tegenvalt. Zo op het eerste oog, en met licht gebruik, valt er eigenlijk niet heel veel nieuws te ontdekken. Op dit moment heb ik echt het gevoel dat ik een OnePlus 7T in handen heb die slechts voorzien is van een nieuw jasje. Ik weet dat het niet zo is en dat de interne specificaties hier en daar degelijk verschillen. Maar het komt op dit moment nog niet echt over in het dagelijkse gebruik.

Hopelijk brengt de volledige review me op andere gedachten.

Oh ja en Intestellar Glow is helaas niet zo spectaculair als ik gehoopt had. De kleurencombinatie is fantastisch, maar de weerspiegeling van de achterkant is echt veel te aanwezig. Had deze kleurenoptie gecombineerd met een matte variant en je had menig hart veroverd. Al is dit uiteraard wel een kwestie van smaak.

OnePlus 8 Pro: een en al vlaggenschip

De OnePlus 8 Pro is het vlaggenschip van de gehele serie. Het meest geavanceerde toestel met het hoogste prijskaartje. Met dit toestel verlegt OnePlus zonder twijfel de grens. De duurste variant kost €999 en beschikt over premium-eigenschappen zoals draadloos opladen en een IP68-rating. Het zijn zaken waar OnePlus de vingers eerder niet aan wilde branden. Maar er is iets veranderd.

En dat zorgt ervoor dat dit toestel nog meer als premium aanvoelt dan de OnePlus 7T Pro dat bijvoorbeeld deed. Je voelt aan alles dat dit een stap vooruit is en dat spreekt me direct aan.

OnePlus 8 Pro
Achterkantjes naast elkaar (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Positieve elementen

Het scherm van de OnePlus 8 Pro biedt niet alleen gebogen schermranden en een kleine punch-hole notch. Het geeft me ook toegang tot 120Hz verversingssnelheid en een QHD+ resolutie. Het scherm is kraakhelder en de verversingssnelheid biedt een plezierige gebruikservaring. De telefoon is snel, de batterij sleept je er een hele dag doorheen en OxygenOS doet weer waar het bekend om staat.

Wat me vooral positief opvalt is de manier waarop je draadloos kan opladen. De OnePlus 8 Pro biedt de mogelijkheid om dit met een vermogen van 30W te doen. Daar moet je dan wel een dock voor kopen, maar deze is dusdanig uitgerust met een ventilatiesysteem dat er van oververhitting weinig sprake is. En het opladen gaat wat dat betreft net zo snel als wanneer je dat bekabeld doet.

Daarbij ben ik ook erg te spreken over het feit dat OnePlus niet voor een camera-eiland gekozen heeft. Ondanks dat er wel meer camera’s op de telefoon te vinden zijn dan bij zijn voorganger. Het oude systeem wordt aangehouden en dat is meer dan prima.

Wat valt er tegen?

Wat valt er dan tegen? Eigenlijk het ontwerp van de telefoon.

Begrijp me niet heel verkeerd, het toestel ziet er goed uit. Maar er zijn wat ontwerp-elementen die niet helemaal goed zijn afgewerkt. Zo ben ik bijvoorbeeld heel blij met het feit dat het camerasysteem behouden is en we niet te maken hebben met een eiland. Maar het camerasysteem van de OnePlus 8 Pro steekt wel opvallend veel uit. Dusdanig ver uit dat je telefoon meer wiebelt dan ik ooit bij een smartphone ervaren hebt.

Daarbij is de OnePlus 8 Pro wederom voorzien van gebogen schermranden, maar zijn deze naar mijn idee nog steeds iets te agressief gebogen. Het licht valt daardoor verkeer in de hoeken, maar het zorgt ook voor de zogeheten accidental touches. Dat houdt in dat, terwijl je de telefoon vasthoudt, er onbedoeld allemaal aanrakingen plaatsvinden op het scherm.

Als laatste puntje op dat gebied ben ik ook nog steeds niet te spreken over het gewicht van de telefoon. Met 199 gram is hij inderdaad 7 gram lichter dan zijn voorganger, maar het voelt nog steeds als teveel. Het is zonde. De combinatie tussen het grote scherm, het uitstekende camerasysteem en het gewicht zorgen ervoor dat de telefoon wat log en lomp aan kan voelen. En dat is best jammer als je ziet hoe de OnePlus 8 Pro er qua ontwerp uitziet.

OnePlus 8 Pro
Liggen ze dan (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Nieuwe Oneplus 8 serie: welkom bij de grote jongens

Ik heb dit gisteren al kort besproken. OnePlus is niet meer het bedrijf dat het een paar jaar geleden was. Het Chinese bedrijf is biedt geen premium-telefoons meer voor een mid-range prijs. Ze horen nu echt bij de grote jongens. Maar zoals ik gisteren ook al zei, zegt dat niets over de kwaliteit van de smartphones.

Ondanks het feit dat ik er nog niet volledig ben ingedoken, is de eerste indruk erg goed. De prijs is hoog, de strategie is veranderd, maar dat geldt ook voor de telefoons zelf. De OnePlus 8 Pro kan makkelijk in een rijtje met de vlaggenschepen van merken als Samsung en Apple wat mij betreft. Camera-wise loopt het misschien wat achter, maar ik denk oprecht dat het een goede tegenstander kan zijn. En wat dat betreft is de OnePlus 8 prachtig gepositioneerd in de markt. Een toptoestel voor een hoge prijs, maar wel aanzienlijk lager dan de goedkoopste vlaggen schepen van de topmerken.

Wat dat betreft kunnen we maar een ding zeggen tegen OnePlus: welcome to the big league!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
[Eerste indruk] OnePlus 8 en 8 Pro: welkom bij de grote jongens
Sluiten