Mark Hofman
Mark Hofman Gadgets 4 aug 2020

OnePlus Buds: waardig AirPods-alternatief voor een zacht prijsje

Toen de OnePlus Buds, met een adviesprijs van ‚ā¨89, werden aangekondigd werd de term AirPods-concurrent al direct gebruikt. Niet heel gek, want voor dat prijsverschil zou het toch fantastisch zijn als de oortjes als waardig alternatief door zouden kunnen. Maar is dat in de praktijk ook zo?

Waar ik normaal gesproken dagelijks mijn Apple AirPods 2 gebruik, ging ik de afgelopen anderhalve week aan de slag met de OnePlus Buds. Dit alles om maar een vraag te kunnen beantwoorden: zijn de oortjes een waardig alternatief voor de AirPods van Apple?

OnePlus Buds: de eerste true-wireless oortjes

De OnePlus Buds zijn de eerste true-wireless oortjes van OnePlus. Dat houdt simpelweg in dat dit de eerste volledig draadloze oortjes van het bedrijf zijn. Ze zijn voorzien van een oplaadcase, bieden 30 uur accuduur en zijn voorzien van Envoiremental Noise-cancellation. En dat alles voor de prijs van ‚ā¨89. Hoe goed zijn de oortjes?

Om die conclusie te kunnen trekken beoordeel ik de oortjes op de volgende vier onderdelen.

Het ontwerp

OnePlus Buds
Buds op elkaar (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Het ontwerp van de OnePlus Buds spreek me behoorlijk aan. Logisch, want wie fan is van de Apple AirPods ziet deze oortjes ook wel zitten. Het zijn geen in-ears en persoonlijk vind ik dat een dikke plus. Ze zitten voor mij als gegoten en ik vind ze er ook zeker mooi uitzien. Ik kan daar niet heel veel over zeggen verder. Qua bouwkwaliteit zit het goed. De oortjes voelen premium en stevig aan. Zo zitten ze ook in je oren. Ze zijn zweet- en spatwater bestendig, maar ze moeten tijdens een workout ook wel zeker blijven zitten. Wat dat betreft heb ik me geen seconde zorgen gemaakt tijdens het gebruik van de OnePlus Buds.

Waar ik wel veel over kan zeggen is het ontwerp van het oplaaddoosje. Deze is voorzien van een ei-vormig ontwerp en dat ziet er naar mijn idee niet heel strak uit. Zeker niet, omdat het doosje van de OnePlus Buds vrij groot is. Hij weegt vrijwel niks, maar is best wel lomp te noemen. Wat dat betreft voelt het doosje, in tegenstelling tot de oortjes, ook wel vrij goedkoop aan. Ik kan me best voorstellen dat het klepje naar verloop van tijd een beetje lam is.

Er is qua ontwerp wel enige onhandigheid te vinden. De OnePlus Buds zijn niet altijd makkelijk uit het doosje te halen. Zeker op warme dagen, wanneer de handjes misschien iets zweteriger zijn dan je zou willen, krijg je de oortjes bijna niet uit het doosje. Het is wat dat betreft pielen tot je er bij neervalt. Jammer.

Geluidskwaliteit

OnePlus Buds
Buds met de deur open (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Wat betreft de geluidskwaliteit zit het hartstikke goed met de OnePlus Buds. Bastonen zijn laag genoeg en het volume kan hard genoeg. Ik luister veel muziek en hou van afwisseling. Op het ene moment draai ik Frank Sinatra helemaal grijs, waar ik op het andere moment een flinke lading house weer kan waarderen. Het is wat dat betreft belangrijk voor de dat de OnePlus Buds me op alle gebieden tevreden kan stellen. En dat doen de oortjes met al het gemak van de wereld.

Om heel eerlijk te zijn had ik een groot verschil in geluidskwaliteit verwacht tussen de AirPods en de OnePlus Buds. Het is immers een verschil van bijna ‚ā¨100. Ik ga later deze review iets dieper in op die vergelijking, maar het verschil is nihil. Echt heel fijn.

De kwaliteit van de interne microfoons zijn iets minder goed dan ik had gehoopt. Ik merkte vooral dat ik tijdens het bellen met vrienden en familie de audiokwaliteit soms best slecht kan zijn. Iets dat ook zeker te horen is wanneer je audio opneemt met de oortjes. Het geluid is soms best dof en achtergrondgeluiden worden niet optimaal weggefilterd. Voor mij niet van heel erg groot belang, maar ik kan het me voorstellen dat dit voor mensen een dealbreaker kan zijn.

Gebruiksvriendelijkheid

OnePlus Buds
Buds op de tafel (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De OnePlus Buds zijn 100% gebruiksvriendelijk te noemen. Het mag duidelijk zijn dat je het meeste uit de oortjes haalt wanneer je een OnePlus telefoon hebt. Maar wanneer je een andere smartphone gebruikt, in dit geval ook een iPhone, is de gebruiksvriendelijkheid meer dan acceptabel te noemen.

Haal je een oortje uit je oor, dan zal de media die afgespeeld wordt op pauze gaan. Druk je twee keer op het oortje links ga je een nummer terug en tik je op rechts ga je een nummer verder. Hou het linkeroortje drie seconde ingedrukt en de oortjes maken verbinding met het vorige apparaat waarmee verbonden is. Voorbeeld: je hebt je OnePlus Buds aan je smartphone gekoppeld, maar wil verbinden met je computer. Hou het oortje drie seconde ingedrukt en de OnePlus Buds ruilen de smartphone in voor de computer. Zo simpel is het.

Een dikke plus voor de OnePlus Buds wat dat betreft!

Accuduur

OnePlus Buds
Buds naast de Pods (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Tijdens de onthulling werd bekend dat gebruikers met de OnePlus Buds een accuduur van 30 uur mogen verwachten. Ieder oortje is in de mogelijkheid om 7 uur accuduur te bieden en door ze iedere keer netjes terug te stoppen in het doosje, laden ze weer volledig op. Ik kan daar niet heel veel over zeggen, wat OnePlus zegt is waar. Je kan echt heel lang doen met accu van de OnePlus Buds en dat vind ik persoonlijk wel echt een must.

Wanneer de oordoppen leeg zijn laadt je de oplaadcase op met een USB-C kabel. Dat gaat met een rap tempo. Na 10 minuten opladen kan jij er weer 10 uur tegenaan. Dat is ook daadwerkelijk wat je krijgt en is, net als bij de OnePlus telefoons, echt een groot pluspunt.

OnePlus Buds: verschil met de AirPods

OnePlus Buds
Buds naast de Pods (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Je kan op dit moment bijna niet anders dan de OnePlus Buds te vergelijken met de Apple AirPods. Die laatste zijn met gemak de populairste draadloze oortjes van de markt en wat mij betreft ook terecht. Alleen met een prijskaartje van minimaal ‚ā¨179 zijn ze niet voor iedereen weggelegd. Wat dat betreft zijn de OnePlus Buds een veel betere deal op papier. Maar ook in de praktijk neig ik naar zo’n uitspraak.

Het grote verschil met de Apple AirPods is een premium-feel. De oortjes voelen op kwalitatief niveau een stuk beter aan. Niet alleen in de hand, maar ook zeker in je oren. Na een paar uur gebruik beginnen de OnePlus Buds, in ieder geval bij mij, toch wat zeer te doen. Bij de Apple AirPods heb ik dat gevoel nog niet gehad. Daarbij ligt de geluidkwaliteit van de OnePlus Buds opvallend hoog, maar dat van de AirPods ligt nog net iets hoger. Wat dat betreft verricht ook de microfoon van die laatste beter werk.

Maar als ik die verschillen tegenover het prijsverschil leg, zou ik persoonlijk de OnePlus Buds aanraden. Geen twijfel over mogelijk.

OnePlus Buds: een waardig alternatief

Het antwoord op de vraag “zijn de OnePlus Buds een waardig alternatief” mag dus duidelijk zijn. Ik zal persoonlijk mijn Apple AirPods niet snel wegdoen, maar ik ben blij met zo’n alternatief op de markt. Zeker voor mensen met een Android-smartphone zijn de OnePlus Buds een dikke aanrader. Voor de prijs van ‚ā¨89 haal je gebruiksvriendelijke oortjes in huis met een goede geluidkwaliteit en een indrukwekkende accuduur.

Laat ik het zo zeggen: de OnePlus Buds zijn niet de beste true-wireless oortjes van de markt, maar zonder enige twijfel wel de allerbeste deal op dit gebied.

Reageer op artikel:
OnePlus Buds: waardig AirPods-alternatief voor een zacht prijsje
Sluiten