Dominick Vietor
Dominick Vietor | LinkedIn Smartphones 17 februari 2020

OnePlus Concept One: hands-on met de smartphone van de toekomst

OnePlus liet eerder dit jaar zijn eerste concept-smartphone zien. De OnePlus Concept One is een studie naar het smartphoneontwerp van de toekomst. WANT kreeg deze bijzondere smartphone in handen en vertelt je er meer over.

OnePlus introduceert met de Concept One een nieuw designconcept in de smartphonewereld: het gebruik van elektronisch aanpasbare materialen. In de woorden van OnePlus heet dat eCMF. Electronic color, materials and finishes. Bij de Concept One gaat het om dimbaar glas over de cameralenzen, maar andere concepten zijn ook mogelijk.

In onderstaande video laten we je de OnePlus Concept One zien. Liever lezen? De tekst gaat door onder de video

Inspiratie van McLaren

Dat OnePlus vaak samenwerkt met McLaren wist je misschien al. Dat het de gewoonte van de autofabrikant om conceptmodellen te maken zou overnemen is misschien een grotere verrassing. Dat de OnePlus Concept One op het zonnedak van een McLaren geïnspireerd is waarschijnlijk helemaal.

Toch is het zo: volgens OnePlus kwam het idee van de OnePlus Concept One onder andere door het elektronisch dimbare zonnedak van de McLaren 720s. Ook de Boeing 787 Dreamliner gebruikt de techniek: in dat vliegtuig kun je de ramen elektronisch dimmen. Dat de techniek nu zo verkleind is dat het in een smartphone toegepast kan worden, is volgens OnePlus uniek.

Ciao, trypofobie

Het probleem dat OnePlus hiermee probeert op te lossen is dat van de vele camera’s die we achterop smartphones zien tegenwoordig. De Nokia 9 PureView riep bij sommige mensen zelfs trypofobie op met zijn zeven gaten in de achterkant. Deze gatenfobie is waarschijnlijk voor weinig mensen een issue, maar heel mooi worden moderne telefoons niet van die veelheid aan camera’s.

OnePlus Concept One lenzen onzichtbaar
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor (Afbeelding: Dominick Vietor / WANT)

De OnePlus Concept One heeft ‘maar’ drie camera’s. Die zijn als ze uitstaan bijna onzichtbaar doordat het glas wat er overheen ligt gedimd is. Mooie bijkomstigheid daarvan is dat je een nd-filter voor de camera hebt, waarmee je overdag kan fotograferen met een hogere sluitertijd. Leuk als je de dynamiek van een situatie wilt vastleggen.

Veranderende kleuren

Technisch gezien is het cool dat dit kan, maar ik moet ook zeggen dat ik niet erg enthousiast wordt van de toepassing. Ja, de OnePlus Concept One ziet er extra strak uit met zijn verborgen camera’s. Maar ik vind de grote camerabobbels op moderne smartphones een veel groter probleem dan de hoeveelheid zichtbare lenzen.

OnePlus Concept One hands-on cameras
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor (Afbeelding: Dominick Vietor / WANT)

Gelukkig is de Concept One volgens OnePlus een voorbode van meer toepassingen van eCMF. Wat OnePlus nog meer in gedachten heeft wil het niet kwijt, maar technisch zou het bijvoorbeeld ook mogelijk moeten zijn om de kleur van je smartphone te veranderen. Een smartphone die meekleurt met je wallpaper of zelfs je outfit, dat zien wij wel zitten.

OnePlus Concept One: niet verkrijgbaar

Zoals de naam all doet vermoeden is de OnePlus Concept One puur een conceptsmartphone. Hij is gebaseerd op de OnePlus 7T Pro, maar dan met een nieuw uiterlijk. OnePlus heeft er ongeveer 20 van gemaakt en that’s it. De kans dat jij hem ooit in handen gaat krijgen is dus klein; hij zal in ieder geval nooit in de winkels terecht komen.

OnePlus Concept One in box
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Wel laat OnePlus doorschemeren dat ze de toegepaste techniek op korte termijn serieus overwegen in een productiemodel. Het bedrijf zegt alleen met realistische ideeën naar buiten te komen en merkt op dat de techniek in de Concept One zonder problemen in massaproductie zou kunnen gaan.

Of dat gebeurt moeten we natuurlijk afwachten. Maar in ieder geval is het goed om te zien dat OnePlus publiekelijk durft te experimenteren met nieuwe technieken. Dat maakt de OnePlus Concept One een leuke hint van wat de smartphone van de toekomst mogelijk te bieden heeft.

Reageer op artikel:
OnePlus Concept One: hands-on met de smartphone van de toekomst
Sluiten