Waarom OnePlus en Oppo straks geen smartphones mogen verkopen

Smartphones Mark Hofman 10 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Oppo en OnePlus doen het al jaren goed in Nederland op smartphonegebied. De toestellen zijn populair, de groep fans is groot en de prijzen zijn doorgaans redelijk betaalbaar. Toch is de kans groot dat er een einde komt aan het hele sprookje. Een keuze die de twee bedrijven zeker niet uit luxe maken.

Het heeft alles te maken met een langlopende strijd tussen Nokia en Oppo. Door een rechtszaak mogen de toestellen van die tweede partijen niet meer verkocht worden in Duitsland, maar daar blijft het niet bij. Gaan de twee merken binnenkort ook uit Nederland verdwijnen?

De strijd tussen Nokia en Oppo

Nokia en Oppo, of beter gezegd moederbedrijf BBK Electronics, liggen al jaren in de clinch. Patenten en rechten zorgen er al tijden voor dat verschillende technologiebedrijven het niet met elkaar eens kunnen worden. Google strijdt om die reden met Sonos en Nokia heeft zijn pijlen gericht op Oppo.

Het probleem is een patent rondom de technologie die een 4G-verbinding op smartphones mogelijk maakt. Volgens Nokia gebruikt Oppo deze onrechtmatig om zijn klanten te voorzien van een dergelijke verbinding. Terecht, zo stelde de rechtbank van Mannheim vorige maand. De opdracht vanuit de rechtszaal was echter niet heel gunstig voor het Finse bedrijf. De twee partijen moeten er namelijk zelf uit zien te komen. Iets dat, ondanks de uitspraak, logischerwijs niet lukt.

Android-smartphones OPPO Reno6
Het nieuwe toestel van OPPO (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Precies om die reden heeft Regionale Rechtbank van München besloten het probleem voor de twee partijen op te lossen. Oppo mag, met ingang van 5 augustus 2022, geen telefoons meer verkopen in Duitsland. Een heuse smartphone-ban, dus.

Wat heeft OnePlus hier mee te maken?

Sinds vorige week zijn er op de Duitse website van Oppo geen verwijzingen meer te vinden naar smartphones. Iets dat ook het geval is bij de website van OnePlus. Maar wat heeft dat merk nu te maken met de strijd tussen Nokia en Oppo? Het antwoord is vrij simpel: het gebruikt dezelfde technologie als dat laatste merk.

Oppo en OnePlus zijn al jaren onderdeel van het zelfde moederbedrijf: BBK Electronics. Al stopt de gelijkenis daar helaas niet. Sommige smartphones van het eerste bedrijf komen fans van het tweede bedrijf verdacht bekend voor. Iets dat ook zeker geldt voor OnePlus, dat soms een ontwerpje of twee leent van Oppo. Zeker sinds de twee bedrijven zijn samengevoegd, zijn de gelijkenissen al helemaal niet meer te ontkennen.

OnePlus 10 Pro Android
Strak in het blauwe licht (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Dat is dus ook de reden dat de kans vrij groot is dat beide partijen in Nederland verdwijnen. Althans, op smartphonegebied dan. Nokia heeft Oppo niet alleen in Duitsland aangeklaagd voor het schenden van het patent. De strijd is inmiddels ook in Frankrijk, Finland, Zweden, Spanje en Nederland gaande. Gezien de uitspraak in Duitsland achten we de kans vrij groot dat ook deze landen uiteindelijk met een ban komen.

De oplossing voor OnePlus en Oppo

OnePlus en Oppo zijn op z’n zachts gezegd dus de sjaak. Er is voor de twee bedrijven echter wel een manier om aan de gevolgen van de strijd te ontkomen. Al is deze alles behalve goedkoop.

Nokia wil namelijk alsnog €2,50 per verkochte smartphone hebben die gebruikmaakt van de licentie. Niet alleen voor de verkochte toestellen in Duitsland, maar wereldwijd. Dat is een vermogen wat Oppo en OnePlus samen op zouden kunnen brengen, maar financieel voor veel problemen kunnen zorgen. Wat dat betreft is het voor beide partijen misschien wel beter om zich terug te trekken uit de markt.

OxygenOS 13: zo ziet het nieuwe besturingssysteem van OnePlus er uit

De tijd zal leren hoe de situatie zich in Nederland ontwikkelt, maar blij worden we er niet van.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen