Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Smartphones 13 augustus 2020

OnePlus levert met OxygenOS 11 een van de meest gewaardeerde onderdelen in

Wanneer Android 11 het daglicht ziet, zien we waarschijnlijk ook vrij snel OxygenOS 11 verschijnen. OnePlus werkt keihard aan het nieuwe besturingssysteem, dat een hoop veranderingen met zich meebrengt. Niet alleen krijg jij als gebruiker een hoop nieuwe functionaliteiten, maar de software van je smartphone veranderd ook aanzienlijk. En of dat positief is, dat is een tweede.

Waar OnePlus met OxygenOS op dit moment gebruik maakt van stock Android, zal het bedrijf met versie 11 overstappen. OnePlus ruilt de bijna kale versie van Android in voor de niet zo kale versie van Samsung. OxygenOS 11 zal draaien op Samsung‘s One UI. En dat is eigenlijk best zonde.

OnePlus laat OxygenOS 11 draaien op Samsung’s One UI

OxygenOS 11 kent veel nieuwe toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een vernieuwde Zen Mode, een Always On Display, een nieuw lettertype voor het systeem en een geoptimaliseerde Dark Mode. Heel tof voor de gebruikers van onder andere de OnePlus Nord. Maar er is een verandering doorgevoerd waar menig gebruiker waarschijnlijk niet over te spreken is. OxygenOS 11 is voorzien van een gloednieuw ontwerp. Daarmee levert het bedrijf een van zijn meest gewaardeerde onderdelen in.

OnePlus smartphones werden niet alleen geroemd om de prijs/kwaliteit verhouding. Er werd ook vaak gesproken over OxygenOS. Het besturingsysteem van OnePlus werd sterk geïnspireerd door stock Android. Het betekende dat er helemaal niet zo’n dikke laag over het besturingsysteem van Google zat, waardoor het er allemaal vrij strak uitzag. Geen opvallende kleurrijke of cartoon-achtige icoontjes, maar gewoon lekker strak. Alleen nu OnePlus overstapt naar een systeem dat gebaseerd is op Samsung’s One UI, komt daar dus flink wat verandering in.

Het grote verschil is, zoals in onderstaande video te zien is, vooral merkbaar in standaard OnePlus apps. Bijvoorbeeld de berichten app of de weer app. Het ziet er allemaal iets…kinderlijker uit? Waar de OnePlus smartphone met OxygenOS vaak een zogeheten No nonsense telefoon genoemd kon worden, komt de smartphone nu met veel meer bombarie.

Opvallende zet

De vraag is of de gemiddelde OnePlus gebruiker daar op zit te wachten. Laten we ten eerste duidelijk maken dat OnePlus, zover we weten, geen enkele reden heeft om van stock Android af te stappen. Zeker in de begindagen zijn er veel gebruikers geweest die, juist om deze reden, overstapte naar OnePlus. Gezien het feit dat de Google Pixel smartphones niet te koop zijn in ons land, zijn dit de smartphones die het dichtste bij stock Android wisten te komen. Persoonlijk vond ik OxygenOS, zonder enige twijfel, het lekkerste Android-besturingsysteem van de markt. En het is echt zonde dat een bedrijf als OnePlus daar vanaf stapt.

Iets waar de community van OnePlus, waar het bedrijf een uiterst goede relatie mee heeft, het waarschijnlijk mee eens is.

OnePlus is sterk veranderd

Tijdens de lancering van de OnePlus 8 en 8 Pro schreef ik al over de veranderingen van OnePlus als bedrijf. Waar het voorheen de geliefde underdog was, is het anno 2020 een mainstream speler geworden. Het bedrijf verkocht voorheen smartphones met de kwaliteit van een vlaggenschip voor een midrange prijs. Daar is op dit moment weinig meer van over. En dat terwijl de OnePlus Nord inmiddels het daglicht heeft gezien.

Op softwaregebied is de verandering nu ook goed te zien. Goedkope smartphones van uitstekende kwaliteit met een zo goed als kale versie van Android. Dat bedrijf, dat is er niet meer. OnePlus lijkt steeds meer de kant op te gaan richting een mainstream telefoonfabrikant en verliest daarmee zijn eigen identiteit. Het OnePlus van vroeger waren we eigenlijk al een beetje kwijt en dat is met deze zet alleen nog maar duidelijker geworden.

Reageer op artikel:
OnePlus levert met OxygenOS 11 een van de meest gewaardeerde onderdelen in
Sluiten